Здравният министър : Надбягваме се с вируса, а АстраЗенека ни мотае!

0
Image 9106699 500 01
Източник : Днес.бг

На 1 март България ще получи 52  800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини, каза проф. Ангелов

През последните три дни имаме тенденция за увеличаване на случаите на новите заразени с COVID-19. Паралелно с това имам повече ваксинирани. През последното денонощие те са над 20 000. Ние се надбягваме с вируса и ще видим кой ще финишира първи. Това каза на брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена договорка от фирмата, която трябваше да достави оксфордската ваксина, добави той.

„АстраЗенека“ няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. През последните дни водим изключително сериозни разговори на различни нива с фирмата доставчик“, заяви министърът, коментира Флагман.бг.

Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52  800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини, уточни той.

„В рамките на два дни очакваме реакция и вземане на решение от бордове, европейски директори, които да вземат решение камионът за България да тръгне. Това е липса на оперативност“, коментира професорът.

„Намираме се в световна криза. Трябва да се вземат незабавно решения. Съобщихме на фирмата, че имаме готовност да изпратим самолет. Той стои и чака. Два дни чакахме ясни и точни отговори, но такива не получихме. На медиите бе изпратено писмо, в което се казва, че производството на ваксини било процес с висока техническа сложност“, добави той.

„Нямаме нужда от учтивостта от страна на АстраЗенека, а от ваксини. Ако в техният корпоративен свят това е допустимо, на полето на медицината, на което воюваме има само черно и бяло. Хората са или здрави, или болни. Те са или живи, или умрели“, подчерта Ангелов.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пък каза, че България запазва 22-ро място по заболеваемост в ЕС и пето на Балканския полуостров. По смъртност пък сме 14-ти. Продължава и тенденцията за преминаване на областите към т.нар. червена зона по заболеваемост.

„Червените области у нас вече са 19, оранжевите – 7, а жълтите – 2. Заболеваемостта е най-висока в Кюстендил – 446 на 100 000 и най-ниска в Търговище – 25 на 100 000 население“, заяви доц. Кунчев.

Добрата новина е, че въпреки нарастването на заболеваемостта, смъртността задържа постоянно ниво.

На 7-дневна база нещата не са така оптимистично, каза пък председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„Средната заболеваемост е 216 на 100 000 население. Последните три дни има признаци за рязко нарастването на случаите. С 26% е увеличението в сравнение с миналия четвъртък, а с 57% на базата на две седмици преди това“, уточни той.

“Смъртността дори бележи спад със седем процента и в момента е 7,1 на 100 000 души. Преди две седмици бе 8,5 на 100 000 население“, заяви професорът.


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук