Връщат маските на закрито във Варна от 1 август!

0
13
bd6cd5e2d55e6f25106e39d4b11703f11
Източник : Дир.бг

Заради COVID-19 връщат маските на закрито във Варна. Мерките влизат в сила от 1 август. Това съобщи Регионалната здравна инспекция във Варна.

Носенето на предпазна маска в закрити места, достъпни за ползване или предназначени за обществено ползване, става задължително от началото на следващия месец. В това число влизат болници, аптеки, оптики, дрогерии, търговски обекти, кина, театри, транспортни средства за превоз на пътници, гари, автогари, летища, административни институции и други.

Изключение за носене на маска се допуска за персонал и клиенти в ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения. Ограничението не важи и за спортуващите на закрито, както и за участниците в семинари и конференции по време на изказване. Без маска могат да се движат и деца до 6-годишна възраст.

При масови мероприятия организаторите са длъжни да осигурят спазването на дистанция от 1,5 м между отделните лица. Това означава, че концерти и други прояви ще се случат с разреден брой места.
Свижданията в здравните заведения са ограничени. При престой на пациент над 5 дни са по преценка на лекуващия лекар.

Остават изискванията за дистанция между работници и служители във фирми, предприятия и учреждения. Осигуряването на дизенфикционни средства и възможност за дистанционна работа.

Припомняме, че през последните седмици случаите на заразени с COVID-19 се увеличиха. 19 области в страната влязоха в Етап 1 от актуализирания План за справяне с пандемията.