Борисов иска 100% диверсификация от “Газпром” със закон. ГЕРБ питат как ще се разтоварват танкерите с газ!

0
11
693da2de8343d7672e39b0184e04c3771
Източник : Фрогнюз

Правителството в оставка не е осигурило начин, по който да бъдат разтоварени договорените танкери с втечнен газ. Това стана ясно от брифинг на ГЕРБ. Според партията на Бойко Борисов не било ясно дали отиващият си кабинет е приел офертата на САЩ за седемте кораба, защото срокът е до 28 юли.

Борисов и депутатите му твърдят, че разполагат с писмо от “Булгаргаз” до Българския енергиен холдинг, в което се посочва, че има оферта и се иска одобрение  на офертите, дават се сравнения на цените и се обръща внимание, че няма къде да се разтоварят корабите.

Делян Добрев счита, че правителството, което се “прави на евроатлантическо”, всъщност работи за интересите на “Газпром” и “Лукойл”, които печелят повече от всякога.

Борисов повтори това, което по-рано каза Десислава Атанасова – че от ГЕРБ са готови да протегнат ръка за широка надпартийна прегръдка с близките по ценности формации, които се обявяват за членство в НАТО и ЕС и приемане на еврото. От ГЕРБ сложиха на масата и предложение – закон, който да гарантира 100% диверсификация от “Газпром”. За Борисов всеки, който е готов да подкрепи подобен закон, е потенциален партньор.

„Още сега служебното правителство да започне дългосрочен търг за доставки над 10 години на втечнен газ. Има толкова частни, силни български компании, които могат да доставят газ – те могат да докарват танкери и да го продават на цени, които за тях са добри“, каза той.

Борисов поиска и таван на цените на горивата.