Скандалите променят гласуването! ИТН вече са първи! Герб и БСП са на кантар! Патриотите също, но коло 4%!

0
22
1618114676 cc5445f50e614d986ffd6b17640e718c1
Източник : Блиц.бг

Агенция Медиана е направила изследване на обществените и политическите нагласи в обществото. Изследването е проведено в периода 10-15 юни 2021 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Основни изводи

(Това са резултати и анализ на базата на настроенията в страната. Не се отчита възможното влияние на гласуването в чужбина). А от чужбина, ще затвърдят победата на ИТН!

  • Битката за първото място в предстоящите избори тепърва предстои. „Има такъв народ“ изпреварва с около три процента основните си опоненти – ГЕРБ и БСП, които са с практически изравнени позиции. Същевременно избирателите на „Има такъв народ“ са най-неустойчивата и мобилна маса от избиратели въобще. Една трета от тях са млади хора до 30 години, близо 60 % планират да ходят на море. Трудно е да се прогнозира доколко Слави Трифонов ще успее да ги привлече пред урните през юли и дали няма да предпочетат нещо по-приятно.
  • Засега се очертава седем партиен Парламент. „Патриотите“ успяват да обединят избирателите на предишните две отделни формации и преминават 4 %-та бариера. ДПС, Демократична България и „Изправи се! Мутри вън!“ запазват позициите си и са сигурни участници в следващия Парламент. При „БСП за България“ се наблюдава известен прилив, вероятно заради лансирания формат „широка лява коалиция“. ГЕРБ намалява своята популярност, но оставащите му избиратели са силно мобилизирани да защитят своята власт (а вероятно и обществените, и професионалните си позиции).
  • След изборите на 4-ти април ГЕРБ е изгубил една много важна позиция – позицията на силата. Преди избирателите (независимо дали харесват или мразят ГЕРБ) имаха едно наум, че това е силната партия, която управлява и може да продължи да управлява. Сега вече доминира усещането, че ГЕРБ е в слаба позиция – партията, която слиза от власт и след тези избори няма да управлява. Като цяло, това вещае загуба на т. нар. „конформен вот“ (гласуване за силния), както и на част от корпоративния (принуден) вот.
  • Независимо от летния сезон, може да се очаква повишаване на изборната активност. Данните показват значително повишаване на декларативната готовност да се участва в изборите. Можем да очакваме приблизително 3.5 – 3.6 млн. избиратели пред урните.
  • Като цяло, оценките за работата на служебното правителство са преобладаващо позитивни и силно контрастиращи на фона на оценките на предишното правителство. Вероятно, действията на служебното правителство по ревизия на предходната власт силно са се отразили и на оценките за главния прокурор Иван Гешев, както и на рейтинга на бившия министър председател Бойко Борисов.

 

  • Очертава се сериозен проблем с ваксинацията срещу корона-вируса. Над 40 % от пълнолетните у нас не възнамеряват да се ваксинират, а още 29 % се колебаят дали да го направят. Остава да се надяваме, че нова вълна на корона епидемията няма да пришпори процеса на ваксинация.

Електорални нагласи
А АКО ДНЕС, СЕГА ИМАШЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ, ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ?“

% от заявилите, че ще гласуват

* Партии с резултат под 1%

ПРОМЯНА ИЛИ ЗАПАЗВАНЕ НА СТАТУКВОТО

наближават парламентарни избори. ВИЕ ЛИЧНО КАКВО БИХТЕ ИСКАЛИ да се случи на тях – герб да СЕ ВЪРНАТ ВЪВ ВЛАСТТА или да има ново управление без герб?“

Според вас има ли шанс ГЕРБ да се върнат на власт след тези избори?

% от всички

ЮНИ
2021
ДА 32%
НЕ 38%
НЕ МОЖЕ ДА ПРЕЦЕНИ 30%
100 %

оценка на служебното правителството (сравнение с предходното правителство

УПРАВЛЕНИЕТО НА НАСТОЯЩЕТО ПРАВИТЕЛСТВО ВДЪХВА ЛИ ВИ ДОВЕРИЕ ИЛИ ПО-СКОРО ВИ РАЗОЧАРОВА?“

% от всички

ПРАВИТЕЛСВО НА БОЙКО БОРИСОВ
(МАРТ 2021)
СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО
(ЮНИ 2021)
ВДЪХВА ДОВЕРИЕ 18% 45%
ПО-СКОРО РАЗОЧАРОВА 62% 27%
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ 20% 28%
100 % 100 %