Home Политика Срещата между Байдън и Путин в Женева започна с усмивки!

Срещата между Байдън и Путин в Женева започна с усмивки!

0
15
orig1 8
Източник : Дир.бг

Със снимки, ръкостискане и протоколни усмивки започна срещата между американския президент Джо Байдън и руския държавен глава Владимир Путин във вила „Ла Гранж“ в Женева.

Путин пристигна първи с лимузина руско производство „Аурус“, предаде ТАСС.

На площадката пред парадния вход руският лидер бе посрещнат от президента на Швейцария Ги Пармлен. Двамата се ръкуваха, след кратък разговор се снимаха заедно и влязоха в хола на първия етаж.

Минути по-късно във вилата пристигна и американският държавен глава Джо Байдън, който се ръкува с руския си колега преди началото на разговорите в библиотеката на вилата. Агенция Франс Прес отбелязва, че това е станало по инициатива на Байдън.

Това е първата среща между двамата, откакто американският президент встъпи в длъжност през януари.

Домакинът – швейцарският президент Ги Пармлен – им пожела късмет при разговорите, които обаче се очертават напрегнати, отбелязва още АФП.

 

Снимка: БТА/AP

 

В тях ще вземат участие и руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Антъни Блинкън.

По-рано Кремъл съобщи, че Путин и Байдън ще обсъдят въпроси, свързани със стратегическата стабилност, информационната сигурност, борбата с пандемията, войната срещу киберпрестъпността, климата, Арктика и редица регионални конфликти.

Руската агенция РИА Новости коментира, че пристигането първо на руския държавен глава и това, че той седи отдясно по време на разговорите, означава на протоколен език, че домакин на срещата е Русия.

 

Снимка: БТА/AP

 

Путин изрази надежда за „продуктивни“ разговори, а Байдън заяви, че „винаги е по-добре да се срещаме лице в лице“.

По-рано говорител на женевското кантонално правителство съобщи, че Русия не е отправяла към Швейцария молба за протоколно посрещане на Путин на международното летище в Женева. Той поясни, че протоколни посрещания на държавни глави на летището се правят при държавни визити. Когато обаче става дума за срещи на върха и международни форуми, подобно посрещане може да се състои по молба от съответната страна.

 

Снимка: БТА/AP

 

Предвижда се срещата в тесен състав да продължи около час, а тази в разширен да бъде разделена на две части и да продължи до около 18 ч. (19 ч. българско време).

След преговорите Путин и Байдън ще дадат отделни пресконференции.

 

Снимка: Getty Images