Премиерът Янев : Реалистичната картина показва корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма!

0
18
stefan qnev bgnes1
Източник : Фрогнюз

Реалистичната картина показва нещо, което може да наричаме корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма. Публичен сектор, икономика, селско стопанство, за съжаление дори култура и образование са обрасли с подобни негативи, които ние трябва да показваме на първо време на гражданите, и след това да ги решаваме по правилен и прозрачен начин.

Това заяви служебният премиер Стефан Янев на брифинг, на който представят отчет за дейността на правителството от встъпването му в длъжност.

„В нормалната демократична практика за едно правителство се дава толеранс от порядъка на 100 дни. Този комфорт обаче служебното правителство го няма. Така че ние се опитваме да дадем отчет на направеното досега, което макар и един месец назад на пръв поглед не е много, но на базата на това, което намираме и констатираме, изглежда, че е много повече от един месец“, заяви той.

По думите му това, което е заварил, е хаос. „За съжаление, колкото повече работим и се заравяме в съответните проблеми в съответните сектори, намираме нещо повече от хаос, по-скоро един системен безпорядък и липса на правила“, добави премиерът.

По думите му тази практика е част от негативната констатация, която служебният кабинет намира.

„За съжаление един от министрите, които присъстват тук, стана известен с една метафора на това, което заварихме – затревените източени язовири. Наистина е метафора и тази метафора се отнася и за другите сектори“, коментира Янев.

Според него служебното правителство е демонстрирало кураж да оцени това, което намира и да представи реалистичната картина. „Принципите, от които се води служебното правителство са прозрачност и отчетност пред обществото и няма да се толерира различен подход“, категоричен бе той. Янев благодари на министрите, че са се превърнали в мост между властта и гражданите.

Премиерът бе категоричен, че основна задача на служебния кабинет остава подготовката на изборите на 11 юли. По думите му в момента от първостепенно значение е да се осигури възможност на ЦИК да вземе информирано решение по отношение на подготовката на вота. В тази връзка след среща с производителя на машините ген. Янев е оптимист, че в законовия срок ще има и доставка на необходимите 1500 устройства.

„Освен изборите, имаме задължение към хората да покажем нов стил на управление, който да помогне на хората да преодолеят усещането за безнадеждност, за беззаконие, за безнаказаност“, подчерта министър-председателят, като изрази надежда, че такъв модел ще видим и в следващия парламент и следващото правителство.

Янев призова българите да гласуват за своето бъдеще, както и за бъдещето на своите деца и родители: „Демонстрациите на гражданите показаха зрялост на демократичния процес в България, но показаха и стремеж за промяна, която ще даде възможност на гражданите да усетят и разберат, че те са водещи по отношение на политическия процес, на партиите, те определят дневния ред на партиите“.