Румен Радев : Осъждаме категорично руската агресия в Украйна!

0
15
orig1 3
Източник : Дир.бг

Осъждаме категорично руската агресия в Украйна. Това заяви президентът Румен Радев, след като проведе среща на „четири очи“ с чешкия си колега Милош Земан, която се състоя в Пражкия замък Храдчани.

Радев, който е на официална визита в Чехия, каза, че войната руши утвърдения международен ред, както и създаваната с десетилетия архитектура за сигурност в Европа.

„Тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и ЕС, изисква дълбока и решителна трансформация на Алианса, нова стратегическа концепция с фокус източния фланг“, добави държавният глава.

Президентът смята, че нашите страни са силно ангажирани с изграждането на своя отбранителен капацитет и на срещата двамата с президента на Чехия са обсъдили как това може да стане по-добре.

Държавният глава изрази съжаление, че войната постави пред нашите страни редица предизвикателства и особено пред чешкото председателство на Съвета на ЕС.

Кадър: БТВ

„Призивите за прекратяването на сраженията и насърчаването на преговорите отстъпват пред войнствената реторика, а това означава дълга война с тежки последици“, отбеляза българският държавен глава.

„И България, и Чехия са съпричастни с украинския народ, ангажирани сме с оказването на хуманитарна помощ. Но трябва да се ангажираме повече с енергийната независимост на нашите страни“, посочи Радев.

Според него санкциите срещу Русия трябва да бъдат ефективни, но не трябва да допускаме да налагат вреди върху нашите икономически и социални системи.