Руснаци масово разпродават имотите си по Черноморието, ето по колко вървят!

0
12
1652169593 51
Източник : Блиц.бг

Динамичен е имотният пазар у нас. Цените в момента стремглаво летят нагоре, а инфлацията не отстъпва. На фона на тези предизвикателства бяхме изправени пред коронакризата, а сега – повече от два месеца, войната в Украйна допълнително усложнява ситуацията.

Европа изпитва много трудности. Русия обяви повечето страни като вражески заради подкрепата им към Украйна. Това наложи и взимането на мерки и санкции към политиката на Путин. Една от тях се включва в шести подред пакет, който засяга именно имотите.

„Скоро руснаци нито ще могат да купуват, нито да продават апетитни жилища по Черноморието. Европейският съюз добавя към шестия си пакет от санкции и забрана на сделки с недвижими имоти за руски граждани.

Предвижда се спиране на сделките с недвижими имоти с руски граждани, жители и юридически лица – забранява се продажбата или прехвърлянето, пряко или непряко, на „права на собственост върху недвижими имоти, намиращи се на територията на Съюза, или дялове в предприятия за колективно инвестиране, предоставящи експозиция към такива недвижими имоти“, се посочва в правния текст.“

Проверка на GlasNews.bg установила, че в социалната мрежа Facebook е създадена група с името „Руснаци започнаха да разпродават“. Въпросните имоти са основно по Черноморието ни, като повечето от тях са към комплекси.

За едностаен апартамент от площ между 30-40 кв.м цената варира между 22-35 хил. евро. Един тристаен в Слънчев бряг например може да ни излезе около 62-65 хил. евро.

Тук е важно да се отбележи и таксата за поддръжка, която е между 6 и 12 евро за квадрат, в зависимост от населеното място и колко близо е до морския плаж. В Свети Влас, където повечето имоти са собственост на руснаци, разпродаването е колосално. Апартаментите на юг от Бургас са със значително по-ниска цена, както например в Поморие.

Не липсват и оферти на къщи. Натъкнахме се на луксозно обзаведена триетажна сграда във Варна. Тя е с площ над 400 кв.м, само на 2 километра от плажа, а цената – 280 000 евро. За сравнение – тристаен обзаведен апартамент в Пловдив или къща на до два етажа в радиус от до 15-20 км от града биха стрували толкова.

Това е доста примамлива възможност за българите да се сдобият с ваканционен имот по морето ни или такъв с цел отдаване под наем. Но как точно ще се осъществяват имотните сделки при наложените санкции?