Радев: Без бизнес не може да оцелее държавата! Щетите от COVID-19 ще са повече икономически, отколкото медицински!

0
116
0000260528 middle1

Само с ограничения, забрани и глоби ние не можем да излезем от тази криза като пълноценно общество и икономика. Задължително е наред с всички тези ограничителни мерки да бъдат във вход и комплекс от мерки, които в този тежък момент да подкрепят бизнеса, който вече търпи сериозни загуби.

Да подкрепят най-засегнатите български граждани, да подкрепи онези, които губят работата си, губят поминък. Това е изключителна важна и неотложна мярка. Виждате, че във всички съседни държави пакет от такива мерки са в ход. Да, знам, че ресурсите са ограничени, вчера това дискутирахме и с премиера. Но трябва да мобилизираме максимално всички възможни начини да се получат средства от Европейския съюз. Но не е достатъчно. Призовах правителството да преоцени своите финансови, инвестиционни приоритети. Ако се налага, някои проекти могат и да изчакат, но здравето, животът, благоденствието на българските граждани, здравето на българският бизнес не може да изчака“, така президентът Румен Радев започна спешната среща, която свика, за да се помогне на бизнеса в условията на кризата, предизвикана от коронавируса.

„Без бизнес, не може да оцелее държавата“, категоричен бе Радев.

„Световната и европейската икономика бяха в недобро здраве и преди пандемията. Всичко това, което става, ще се отрази сериозно на икономиката и щетите ще бдат по-големи по икономически причини, отколкото по медицински. Необходимо е да се приемат несимволични мерки за доходите на хората, които са останали без работа и доходи. Критериите са ясни. На тези, които им е забранено да работят и са останали без доходи, трябва да бъдат компенсирани. На тези, които имат рязък спад на продажбите поради това, че са запушени транспортните коридори, също трябва да бъдат подкрепени“, заяви председателят на управителния съвет на АИКБ Васил Велев.

„Ние не знаем в момента степента на засегнатост в отделните икономически отрасли. Има такива, които потъват спокойно. Има такива, които са спрели. Има такива, които работят спокойни и такива, които се развиват. Това са доставки, храни и фармация. Там, където има роботиризирани системи, работят 24 часа. Това, което държавата може да направи, тя е известна като най-сигурен платец и в този момент трябва да покаже своята коректност, изплащайки всички свои задължения по различни програми и обществени поръчки“, заяви Радосвет Радев Член е на УС на Българската стопанска камара.


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук