Петков разкри за разрива със Слави, на „певеца не му пука за народа“!

0
5
slavi kiril1
Източник : Днес.бг

Нека да върнем календара назад – първият голям проблем беше, когато от АПИ искаха да изхарчат 1 млрд. и 100 млн. безконтролно. Първото наше скарване беше, когато ние казахме, че не може да е безконтролно и трябва да мине през санкция на парламента. Това обясни премиерът Кирил Петков относно разрива на отношенията на коалицията с ИТН, които днес напуснаха парламента.

По думите му, ИТН не са искали правителството да се меси в работата на АПИ, тъй като министерството е тяхно, а отказът на премиерът ги е ядосал.

„След това беше БНБ. Ние казахме, че нямаме проблем изборът да е от ИТН, просто да не е господин Каримански, защото е бил изпълнителен директор на „Инвестбанк“. Те казаха: Не, това е единствената кандидатура“, допълни премиерът. „Ние, осъзнавайки, че е война, че правителството трябва да устои, че българският народ иска спокойствие. Те не искат повече нови избори, не искат непрекъснато да слушат проблеми, те искат някой да им решава нормалните битови проблеми, изкарахме нашата кандидатура.“

„ПП има една червена линия и това е корупцията – ако някой се доближи до тази линия, ние казваме не“, каза той, относно кандидатурата на Каримански.

Петков заяви, че той лично е говорил със Слави Трифонов по този въпрос, но след този момент шоуменът е спрял да вдига телефона.

„Писахме СМС-и, опитвахме се да се обаждаме. През цялото време искахме да водим диалог, защото това не е лична работа – имаме 7 млн. човека, които разчитат на нас. Стигнахме дори до там на срещата в Рим, когато бяхме при папата, аз да отида при Тошко Йорданов и да му кажа: Време е да започнем да говорим. 7 млн. човека разчитат на този разговор. Единственият отговор, който получих, беше: „Аз не съм оторизиран да говоря с вас.“

„Дойде време за актуализация на бюджета и господин Караджов каза: Искаме в тази актуализация да добавим допълнителен бюджет от 3 млрд. и 600 млн. на вече безпрецедентните 2 млрд. в АПИ. Когато попитахме за кои компании трябва да отидат тези пари, стана ясно, че са за същите, които господин Рашков разследва“, каза още премиерът.

„Днес на обсъждането на бюджета министър Караджов стана и каза: Аз не мога да присъствам на гласуването на един такъв бюджет, който е несъгласуван. Стана и си тръгна. Ние продължихме, защото аз знам отговорностите си като премиер. В този момент е война. Най-лошото, което може да се случи е да влезем в цикъл на избори и служебни правителства. Продължихме и си казахме: Тези хора се пробват, явно, но ще се върнат, защото никой отговорен политик не може да пусне държавата в такава  спирала“, разказа Петков за случилото се по-рано днес.

„В три и половина виждаме Слави Трифонов да изтегля министри. Причината е неясна за мен“, заяви премиерът. „Каза, че ние сме щели да фалираме държавата, а той не разбира от финанси.“

„Моята теория е, че тези хора, не всички, но конкретно тези хора бяха в политиката, за да вземат едни обществени поръчки през АПИ. Когато тези поръчки не се случиха, те решиха, че няма смисъл да са в това управление и излязоха. Без да им пука нито за народа, нито за правителството, нито за ситуацията. Просто си го направиха така, както един певец, който няма никаква отговорност към България, може да направи“, обясни Петков.

По думите му между напускането на министрите и изявлението на Слави Трифонов, не е имало индикация, че партията иска да напуска коалицията.

Вярвам, че в ИТН има депутати, които са влезли с идеи за промяна. Ще бъдем най-големите лъжци, ако се обърнем и направим сделка с ГЕРБ. ДПС е пълен абсурд. При „Възраждане” също няма как да се случи, коментира Петков, попитан какво следва от тук нататък.

Моята надежда е да има 12 независими отговорни депутати от ИТН, които да застанат до нас и да кажат, че държавата е по-важна. Няма начин всички да са толкова безотговорни, колкото техния лидер, каза още Кирил Петков.

Единственият начин да фалираме държавата беше да дадем тези 3 млрд. лева, поискани от Гроздан Караджов, на фирми и да си затворим очите, каза Петков в отговор на твърдението на Слави Трифонов, че министрите на „Продължаваме промяната” фалират държавата и пари в хазната вече няма, заяви Петков, цитирайки, че Караджов „е просто един брокер”.