Потопът в София – 48 литра дъжд на кв.м за 2 часа!

0
3
photo verybig 1905171
Източник : Днес.бг

Наводнения, прелели шахти и паднали дървета е равносметката след бурята в в София вчера. През нощта и днес отводняват мазета и дворове в столичния квартал „Орландовци“, за който са подадени повече от 80 сигнали към екипите на аварийна помощ. Хората в района цяла нощ не са спали.
„Водата стигаше до второто стъпало. До 4 часа през нощта сме отводнявали, но каква полза от това?“, пита Величка.

Със сълзи в очите тя разказва за бедствието. От години живее в семейната къща заедно с децата и внуците си. Бурята нанесе огромни щети в „Орландовци“, а причината – липса на канализация и отводняване.

„За щетите в градината не мисля, къщата може да падне, това не е шега работа. Не може да има 2 метра вода и да живеем тук. Живеем върху река“, притеснява се жената.
На много места в столицата ситуацията беше подобна – наводнени улици и къщи, паднали дървета. 48 литра на квадратен метър дъжд са се изсипали в София за два часа. 6 аварийни екипа продължават и през днешния ден работата в столицата.

Дърво падна върху движеща се кола. Инцидентът е станал на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в посока НДК. В автомобила са били 2 момичета, които са невредими.

Повече от 40 сигнала за наводнени приземни етажи, заведения и жилища след снощната буря в Благоевград. Проливните дъждове и гръмотевични бури снощи нанесоха поражения по основни булеварди и отводнителните системи. Огромното количество вода е разцепило асфалта на булевард „Димитър Солунски“.

И днес предупреждението за потенциална опасност от проливни дъждове остава. Обявен е и жълт код за Западна България.