Официално : Германия дава танкове „Леопард“ на Украйна! Испания и Полша също!

0
15
768x4321 10
Източник : Нюз.бг

Германското правителство официално обяви, че ще изпрати 14 танка „Леопард 2“ на Украйна и потвърди разрешението на други съюзнически държави да изнасят тези бронирани машини.

„Това решение следва нашата добре позната линия на подкрепа за Украйна в съответствие с нашите възможности. Действаме в тясна координация в международен план„, заяви канцлерът Олаф Шолц в Министерския съвет в Берлин.

Той подчерта, че като първа стъпка Германия ще изпрати 14 такива танка, а други европейски партньори също ще дадат на Киев „Леопард 2“.

Отбелязва се и че скоро трябва да започне обучението на украинските войници. Освен това помощният пакет на Берлин ще включва логистика, боеприпаси и поддръжка на системите.

Правителството на Испания реши да се присъедини към Германия и Съединените щати за изпращането на танкове „Леопард 2“ на Украйна, съобщава в. „Паис“.

Министерствата на отбраната и на външните работи на страната в момента оценяват характеристиките на испанския принос и биха могли да го направят публично достояние скоро.

Преди това Мадрид обуслови участието си в предоставянето на танкове на Украйна с постигането на споразумение на европейско ниво.

Испанската армия разполага с 347 танка „Леопард“ в арсенала си.

Новината идва, след като германският канцлер Олаф Шолц разреши изпращането на 14 танка „Леопард 2“ в Украйна. Всяка от бронираните машини струва около 11 милиона долара.

Също вчера „Уол стрийт джърнъл“ съобщи, че правителството на Съединените щати клони към доставката на „значителен брой“ танкове „Ейбрамс“ за Киев.