Някои в Пентагона искат изпращане на изтребители на Украйна!

0
415
768x4321 5
Източник : Блиц.бг

Съдейки по публикации в американската преса, една от основните пречки в дългата борба за снабдяване на Украйна с танкове западно производство – особено „Ейбрамс“ – беше съпротивата на американската военна върхушка.

Що се отнася до доставките на бойни самолети, които Киев определя като следваща цел на лобистките си усилияотношението в Пентагона не е толкова еднозначно негативно, тази идея има влиятелни поддръжници във ведомството, пише „Политико“, позовавайки се на трима свои анонимни източници. „Не мисля, че сме против“, цитира изданието представител на Министерството на отбраната на САЩ.

На първо място, можем да се дискутира за доставки на изтребители от четвърто поколение – F-16 и неговите аналози, като Tornado или шведските Gripen, тъй като много западни страни планират да ги заменят с по-нови F-22 и F-35 в следващите години.

Една от причините е, че в западната военна доктрина на самолетите се отрежда важно място и в противовъздушната отбрана – те са способни да унищожават ракети и дронове по време на полет – поради което западните страни имат сравнително малко наземни зенитно-ракетни системи и боеприпаси за тях.

Пентагонът се притеснява, че дори и с доставката на западни системи, украинските възможности за противовъздушна отбрана в крайна сметка могат да бъдат изчерпани. F-16 или техните еквиваленти могат да решат този проблем.

Нито Пентагонът, нито европейските съюзници смятат, че това може да се възприеме като ескалация в Русия. „Нека си признаем, няма да има ядрена война за F-16„, цитира „Политико“ един от източниците си.

Белият дом е отказал да отговори на въпроса на Politico за възможността за прехвърляне на бойни самолети директно в Украйна, но посочи изявленията на заместник-съветника по националната сигурност Джон Файнър миналия четвъртък. Той каза, че се обсъждат доставки на изтребители с Украйна и че „не изключваме нито една конкретна система“.

Припомняме, че правителството на Нидерландия заяви, че ще разгледа възможността за доставка на изтребители F-16 на Украйна, ако Киев поиска това, съобщава нидерландският вестник „Ен Ел таймс“.

По време на парламентарен дебат нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра заяви, че кабинетът ще разгледа такова искане с „отворен ум“.


ADS