Ново мнозинство – ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“, свали Никола Минчев от председател на НС!

0
4
nm glasuvane bnt1

Никола Минчев вече не е председател на Народното събрание. Това си случи по волята на 125 народни представители. Дори и след поисканото прегласуване резултатът беше същият и той бе освободен от поста шеф на парламента.

След ожесточени дебати през целия ден, ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ събраха необходимите гласове. За отстраняването на Минчев гласуваха 239 депутати – единствено депутатът от ДПС Делян Пеевски отсъства от залата. Един от ПП се въздържа (вероятно самият Минчев), а против бяха 113 депутати – ПП, БСП, ДБ и независимите, коментира Фрогнюз.

„За мен беше чест, е и ще продължи да бъде, на първо място, че влязох в НС и още по-голямата чест – да ме направите пръв сред равни“, заяви Никола Минчев в края на над 5-часовите дебати в пленарна зала по повод исканото му предсрочно освобождаване.

„Ние тук всички сме избрани от народа – харесва ни или не, ние сме тук и го представляваме. Всички знаем, че истинското основание да се иска моята оставка, е същото, което е и за искането за вота на недоверие. В пленарната зала има ново мнозинство. То не само не носи промяна, а ще съхрани този модел и в такъв парламент може би е по-добре аз да не съм председател, защото се оказа, че тези, които щяха да чегъртат, сега искат да изчегъртат мен“, каза Минчев.

„За мен беше чест, а ако се наложи да избираме нов председател, пожелавам да бъде поне толкова обективен, колкото се опитвах аз“, завърши той. Последваха бурни аплодисменти от депутатите от „Продължаваме Промяната“.

.Източник: БГНЕС

Заместникът на Минчев, Мирослав Иванов от ПП определи случващото се като „политически цинизъм“. По думите му Минчев през цялото време е спазвал правилника.

„Г-н Минчев, ако се стигне до нови избори, ние ще се явим отново заедно и ще си спечелим“, обърна се той към съпартиеца си.

Припомняме, че дотук се стигна, след като вчера народни представители от „Има такъв народ“ внесоха в деловодството искане за отстраняването на Минчев от поста. Поводът е, че той не закри вчерашното заседание на депутатите при изслушването на външния министър Теодора Генчовска за Северна Македония.

Много от депутатите видяха в гласуването днес тест за престоящото гласуване на вота на недоверие, който ГЕРБ-СДС внесе срещу кабинета „Петков“. А мнозина анализатори, политолози и политици вече виждат задаващите се предсрочни парламентарни избори.