Руски ракети отново удариха жилищни сгради в населени места в Донбас!

0
5
768x4321 2
Източник : Нюз.бг

Украински власти съобщават, че руската армия обстрелва отново Донецка и Сумска област. Тази нощ руските войски са обстрелвали с ракети две населени места в Донецка област, има ранени и разрушена жилищна инфраструктура, ферма и метеорологична станция, съобщи Павел Кириленко, началник на регионалната военна администрация.

Ръководителят на град Суми Олександър Лисенко също съобщава за нощни обстрели в региона.

Битката за за Луганска област продължава, като руската армия атакува едновременно в девет посоки.

Според Валерий Залужний, главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, руските окупатори са съсредоточили основните си ударни сили в северната част на Луганска област. Руснаците използват авиация, ракетни установки и артилерия, за да изтласкат украинските войски.

Северодонецк е ключова точка в системата на отбранителните операции в Луганска област.

„Настъплението се провежда от юг на север по направленията Попасна-Камишеваха и по-нататък към Лисичанск, Попасна-Миколаевка, Попасна-Берестово, и от север на юг по направленията Богородично-Славянск, Изюм-Славянск, по-долу – Попасна-Светлодарск, от изток на запад в посока Северодонецк-Лисичанск, както и в посоките – Метелкино, Тошковка-Камишеваха.“

Анализаторите предполагат, че проукраинските действия във временно окупираните територии възпрепятстват плановете на Русия за анексиране и пълен административен контрол. За това пише Институтът за военни изследвания на САЩ (ISW), като според негова информация руснаците са се съсредоточили основните си ударни сили в северната част на Луганска област.

В същото време анализатори предполагат, че руските войски могат да организират атаки под „фалшив флаг“ в района на Донецк, за да възпрат проукраинските настроения.

Руските сили вероятно се опитват да засилят присъствието си в северозападната част на Черно море. Сателитни снимки от 14 юни показват увеличаване на военното оборудване на Змийския остров. Руските сили вероятно възнамеряват да засилят контрола върху достъпа до пристанищата в Черно море под защитата на укрепеното военноморско присъствие на Змийския остров.

Назначената от Русия окупационна администрация на Херсон заяви, че търговското морско пристанище в Херсон е възобновило дейността си и ще започне да превозва товари.

ISW поставя акцент в ежедневния си доклад за Украйна върху обещаната допълнителна военна помощ за Украйна от западните й съюзници. Президентът на САЩ Джо Байдън обеща военна помощ на стойност 1 милиард долара, включително оръжия за брегова отбрана, модерни ракетни системи, артилерия и боеприпаси. Членовете на НАТО допълнително обявиха, че ще продължат да предоставят на Украйна тежки оръжия и системи с далечен обсег на действие и планират да договорят нов пакет от помощи след консултации с украинското министерство на отбраната.

„Този най-нов кръг от военна помощ ще бъде безценен за подпомагане на украинските операции, особено в условията на все по-продължителни и тежки артилерийски боеве срещу руските сили в Източна Украйна, въпреки че Украйна ще се нуждае от по-нататъшна устойчива подкрепа“, пишат военните анализатори.