МС прие бюджета в отсъствието на министрите от ИТН, но те били търпеливи хора!

0
4
orig1 4
Източник : Дир.бг

Правителството е одобрило проекта за актуализация на бюджета въпреки скандала с напускането на министрите от „Има такъв народ“ и в отсъствието на представителите на коалиционния партньор. И трите проектозакона ще бъдат внесени в Народното събрание още днес.

По-рано днес е избухнал скандал между министрите на ПП и ИТН, след като предложенията на Гроздан Караджов и Теодора Генчовска са били отхвърлени. Исканията са били свързани с отпускане на средства за повишаване на заплатите на работещите във Външно министерство, както и средствата за задгранични командировки.

Регионалният министър пък е очаквал обещаните индексации на парите за разплащането с пътностроителните фирми, които работят, обясни пред медиите в парламента Любомир Каримански.

След като техните предложения не са били одобрени, министри от партията на Слави Трифонов – Гроздан Караджов, Теодора Генчовска и Радостин Василев, са напуснали заседанието на МС.

„Това напускане на нашите министри, след като нищо не са им приели, това е тяхно право“, заяви председателят на бюджетната комисия от ИТН.

„Ние вчера много ясно си казахме, че трябва да бъдат спазени всички уговорки и обещания с индексацията към строителите. Това сме казали, нищо повече“, добави той. Според него първо на коалиционно ниво трябва да бъдат взети решения, а след това по министерства.

От ИТН не разбират защо е това бързане с актуализацията на бюджета без да бъдат спокойно обсъдени всички предложения и да бъдат разгледани параметри и изчисления. „Имахме достатъчно време, казахме, че започваме работа по новия бюджет. Кое наложи да имаме напрегнати срокове? Аз не разбирам? Трябваше да имаме спокойни периоди, да обмислим, да видим изчисленията, ние не сме получили натуралните показатели, натуралните изчисления“, смята Каримански.

„Ние спазваме стриктно коалицинонното споразумение. Ако коалиционното споразумение се нарушава от някого, това не сме ние“, категоричен беше депутатът от ИТН.

„Ние сме търпеливи хора, имаме търпение, въпросът е какъв резултат ще излезе от това търпение“, отговори Каримански на въпрос докога ще стоят в коалицията.

 

Снимка: БТА

„Както виждате, не ние напуснахме МС, не ние имаме претенции за средства, които има или няма в бюджета, така че трябва да съберем информацията и тогава да можем да ви отговорим“, коментира от името на ПП председателят на парламентарната група Андрей Гюров.

„Очевидно има някакво напрежение, след като има напуснали министри“, призна Гюров. „Имаше някои недоразумения и висящи въпроси, и поради тази причина решихме, че ще се опитаме различни желания от различните страни да бъдат предвидени в актуализацията“, каза той.

„Поддържаме контакт с останалите коалиционни партньори, очакваме информация от Министерския съвет и по-късно днес Изпълнителният съвет на „Продължаваме Промяната“ ще излезе с декларация и пресконференция, на която ще можем да отговорим на всички въпроси“, обеща той.

Попитан дали ИТН са надежден партньор, Андрей Гюров каза, че това е въпрос, който сега ще си проличи по време на актуализацията на бюджета.

„От наша страна взимаме всички мерки да върви комуникацията, защото от 1 юли искаме да има увеличение на пенсиите, което изисква много строг график на приемане на актуализацията през комисии и през пленарна зала“, отрече той обвинението на ИТН, че ПП не спазват коалиционното споразумение.

Останалите коалиционни партньори запазиха дистанция и не взеха страна в скандала.