70-хиляден протест срещу поскъпването блокира Брюксел!

0
3
orig1 12

Около 70 000 работници излязоха днес по улиците на Брюксел с искане за по-решителни действия от страна на управляващите за справяне с покачващата се цена на живота, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Животът в белгийската столица почти спря, след като еднодневна стачка обявиха и служителите на летището, както и голяма част от служителите на обществения транспорт.

Летището в Брюксел отмени всички заминаващи полети в понеделник, тъй като персоналът по сигурността стачкува. Местният обществен транспорт работи по разреден график. Много междуградски автобуси в страната не потеглиха.

Протестиращите носеха знамена и плакати с надписи като „Повече уважение, по-високи заплати“ и „Отменете акцизите“. Някои настояваха правителството да действа, други искаха работодателите да повишат заплатите и да подобрят условията на труд.

Инфлацията в Белгия достигна 9 на сто този месец под натиска на повишаването на цените на енергията след руската инвазия в Украйна и продължаващите проблеми с веригите на доставки и ръста на цените на храните по света.

Премиерът Александър Де Кроо каза, че белгийските работници са по-добре защитени от колегите си в повечето други страни от Европейския съюз, тъй като заплатите са индексирани спрямо инфлацията. Той посочи пред обществената телевизия RTBF, че правителството е удължило мерките за намаляване на данъка върху продажбите на газ, електричество и гориво до края на годината.