Скопие с условие за преговорната рамка с ЕС – „чист македонски език“!

0
16
IX7EVJ1
Източник : Днес.бг

Няма промяна в позицията на македонското правителство относно френското предложение за преодоляване на спора с България след одобрението му от страна на всички държави-членки на ЕС. То, обаче, настоява в преговорната рамка да бъде записан „чист македонски език“.

Премиерът Димитър Ковачевски, както и външният министър Буяр Османи заявиха вчера, че няма да коментират френското предложение. Ковачевски подчерта, че то няма да бъде предмет на разговори, тъй като все още не е съгласуван от всички държави-членки на ЕС.

Министерството на външните работи има представа за предложението и най-опитните дипломати го анализират. Следи се и развитието в парламента на Република България. съобщи македонският министър-председател.

„Ако това предложение бъде прието там, когато бъде прието и когато бъде официално представено на Република Северна Македония, тогава е нормално то да подлежи на подробен анализ и да бъде споделено с институциите в страната, в съответствие с нашите разпоредби в законодателството”, каза Ковачевски в отговор на журналистически въпрос след срещата с коалиционните партньори.

На въпрос дали за държавата, независимо дали е част от френското предложение или не, е приемливо да се дефинира езикът чрез едностранни декларации от двете страни, Ковачевски отговори, че в преговорната рамка трябва да бъде записан чист македонски език.