Славчо Велков: От министър нагоре е заплашвал шефа на НЗОК проф. Камен Плочев!

0
797
нзок

Да ми предаде да си подам оставката с добро, иначе ще бъде включена репресивната машина на държавата и няма да си намеря работа в държавна болница. Това го съобщава на шефа на НЗОК проф. Камен Плочев най-близкият му приятел, разказа самият професор.
Не смятам да подавам оставка. Нищо незаконно не съм направил. На 2 февруари пиша писмо до здравния министър и го уведомявам за проблема на НЗОК, а писмото в Народното събрание го подавам на 13 февруари, добави той пред bTV.
Може да се каже, че човекът, който го е заплашвал, е на по-високо ниво от министър, с претенции да управлява държавата, но не е премиерът, разкри депутатът Славчо Велков.
От няколко места му е оказан натиск. Оказан му е от човек на висок пост в управлението на държавата. Имаме му и телефона. Ако се стигне до дебати в пленарна зала, аз ще го изнеса в зала. Не си оставям коня в реката, така че има следа. каза още  Велков.
Преди това този човек е звънял на проф. Плочев, добави той.
Проф. Плочев алармира и за натиск в НЗОК: Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева ми докара човек и ми каза да го назнача за главен секретар. Искаше да уволня сегашния си главен секретар. Това е грубо вмешателство, но аз не го направих, добави той, коментира фрогнюз.
Бюджетът ми за тази година е 70 млн. лева, а аз трябва да дам 200 млн. лв. Как да го направя? Хората искат да се лекуват в чужбина, ние трябва да плащаме това лечение, коментира шефът на НЗОК.
Откакто Кирил Ананиев е министър, той се е срещал с мен само веднъж за четири месеца и то за да ми иска оставката. Съвсем различно е с министър-председателя. С него разговаряхме и той ми обясни, че не е проблем да се платят тези пари, идеята е да се спре източването на тези пари. Премиерът много умно и разумно ми говореше как законодателно да се промени това. Не ми е искал оставката. Ако министър Ананиев ми беше обяснил това, което Борисов ми каза, нямаше да пиша това писмо, увери проф. Плочев.

ADS