Журналистът Христо Грозев: Русия страда от вътрешно разделение и раздор, прикрити от илюзорно единство!

0
42
grozev1
Източник : Фрогнюз

„Русия страда от вътрешно разделение и раздор, прикрити от илюзорно единство, но всъщност милиони души и в Русия са вътрешно разселени дисиденти, които не желаят обществено да изразят своето несългасие със ситуацията с инвазията в Украйна. Те са едно тихо малцинство и едно много объркано мнозинство, което не разбира какви са причините и целите на войната в Украйна.“

Това мнение изрази журналистът от „Белингкат“ Христо Грозев във видеообръщение във втория ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Форумът започна вчера и ще продължи и утре.

Грозев смята, че руското правителство успешно разпространява фалшиви истории за западащ Запад, ценностите на демокрация и либерализъм. Един абсурден, но много успешен пример за конспирация на дезинформация, разпространена чрез множество източници напоследък, беше фалшивият наратив, че президентът Путин скоро ще разкрие доказателства, че Иисус е бил черен. Това е много таргетирана кампания за дезинформация, която постигна множество разглеждания в Тик Ток и Ютуб, посочи специалистът.

Технологиите не се използват предимно за добро, а за зло, алармира Грозев. По думите му изкуственият интелект (ИИ) е също толкова добър да идентифицира неавтентичните новини, колкото и в създаване на такова фалшиво съдържание.

Вярвам, че може и трябва да бъде направено още много в употребата на ИИ, да се преподава в училище дори, а не да се опитваме да възпрепятстваме научно обществото и децата да работят с ИИ, защото изкуственият интелект вече се използва като оръжие от злонамерени лица, допълни журналистът.

Изграждането на устойчив и надежден механизъм за превенция и противодействие на дезинформацията е инвестиция в дългосрочен план, коментира по-рано днес служебният силов министър Калин Стоянов, който също участва във втория ден на форума.


ADS