Гвоздейков : Високоскоростният Ж.П. транспорт да заработи до 2027 година! София-Бургас за 3 часа!

0
37
gvozdeykov[1]
Снимка Искра.бг

До 2027 г. трябва да бъдат изпълнени оперативните програми за високоскоростен транспорт, коментира днес пред NOVA служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков.

По негови думи се предвижда влак София-Бургас със скорост до 160 км/ч., което ще позволи преминаването през разстоянието от 360 км. за 3 часа. Трябва да се питат проектантите защо е заложена максимална скорост от 160 км/ч., посочи министърът, като потвърждава, че машините могат да поддържат по-висока скорост. Влаковете от Германия, които пристигнаха наскоро, могат да се придвижват до 200 км/ч.

Мисля, че ще покрием всички европейски критерии – ще достигнем едно добро качество на железопътния транспорт, уверява той-коментира Нюз.бг

Има заложена Национална транспортна схема, за да има нормална свързаност на градовете, като министерството на транспорта има ангажимент да подреди тази схема, заяви още Георги Гвоздейков. На въпроса дали има концепция за свързаност между градовете, без прикачване в столицата, транспортният министър посочи, че това е също ангажимент на общините да осъществяват свързаността. Според него схемата засега не работи ефективно.

Държавата дотира част от линиите, трябва да се поеме инициатива между общините и между оператора, смята той, като напомня, че преди около три седмици беше подписан договор с швейцарска компания със завод в Полша за доставка на 7 двуетажни влака, като според него е възможно получаването на още 3.

Едва ли видеонаблюдението ще спомогне за вандализма във влаковете, смята Гвоздейков, като посочва, че колкото и камери да сложим във влаковете, докато не разберем, че трябва да пазим това, което имаме, като европейци и като мислещи хора, няма да постигнем тази цел – влаковете да останат в добро състояние.


ADS