WC криза в Перник! Кафенета, болници, фирми заключиха тоалетните!

0
13919998 1812384018998247 5020861025414998419 o1

Откакто са на воден режим перничани се срамуват да покажат на непознати тоалетната в дома си, камо ли да поканят външен човек да я ползва.

В кафенета, ресторанти, болници, фирми масово са затворили отходните места за посетители дори в часовете, в които има вода – между 15-16 и 22 часа. Защото никой вече не може да гарантира, че може да поддържа хигиената на необходимото ниво, пише „24 часа“.

Така е в сградата на общината, в местната Съдебна палата.

На вратата на вътрешните тоалетни има надпис, че заради режима са затворени и клиентите могат да ползват 4 химически тоалетни, които са поставени на паркинга.

Страхът от плъзване на зараза вече е огромен.

В крайна сметка вода за миене на ръце и на посуда може да се намери в достатъчни количества.

“Не смея изобщо да опитвам вода от чешмата, откакто сме на воден режим”, казва Иван Георгиев, който живее квартала, известен като “Проучване”.

Направило му впечатление, че това, което тече от чешмите, е почти бяло, очевидно се хлорира извънредно. Когато хлорът се утаи, си вижда жълтеникавият цвят.

Големите производители на минерална вода в България не правят само бизнес в Перник. В последните дни много от тях пращат камион след камион, от които раздават безплатно на хората големи 5-литрови бутилки с вода.
Поучени от първите дни, в които се образуваха стълкновения за сдобиване с живителната течност, напоследък шофьорите са инструктирани да минават по улиците и да оставят по една бутилка пред всяка къща.

Режимът промени навиците на всички перничани – всеки гледа да се прибере и да си свърши домакинската работа.

Както и да се изкъпе, за което обаче трябват известен късмет и удобно местоживеене.

По-голямата част от града е обхваната от местната топлофикация, но тя не успява за броените 5-6 часа с вода да я подгрее достатъчно. Освен това не навсякъде налягането е достатъчно и през повечето време от крановете за топла вода тече студена.

С известни изключения. Жилищният комплекс “Тева”, състоящ се само от панелни блокове, е на нещо като хълм. Още през ноември е станало ясно, че там всякакъв воден режим е невъзможен, защото докато стигне водата до високите етажи, е дошло време да я спират. Затова сега не я спират.

Квартал “Проучване”, който е близо до центъра на града, се намира във възможно най-ниската част и там водата спира около полунощ. Но поразиите по водопроводната мрежа точно там са огромни.

- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук