Високо напрежение между Радев и ДБ!

0
278
07cdbed4240ae9ab86d614dd5e72eb5c1
Източник : Дир.бг

Президентът Румен Радев беше категоричен, че ще връчи третия мандат след Нова година, за да няма избори посред зима. „Няма да насроча избори януари и февруари“. Третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през месец март“, обяви президентът.

Той разкри намерението си по време на консултациите с „Демократична България“, която премина под високо напрежение. Двамата с лидера на „Да, България“ Христо Иванов спориха основно за българската позиция по войната в Украйна, предоставянето на въоръжение за Киев и атаките спрямо служебния кабинет от страна формацията на Христо Иванов, с когото протече диалогът на президента. Радев показа, че не приема ДБ да атакуват неговия екип и да наричат хората му „кохорта“.

Президентът посочи още, че е против позицията на ДБ „да се разоръжим“ преди да сме модернизирали армията си, по повод решението на НС да окажем военна помощ на Украйна. Двамата кръстосаха реплики по повод военната помощ и решението на парламента.

По повод гласуваната от НС военна помощ за Украйна Иванов опонира на Радев по повод твърдението му, че военната помощ ни въвлича във войната.

„Това не е просто двустранен конфликт. Това е част от една дългосрочна политика на Путин по реконструиране на неговото политическо влияние в Източна Европа“, каза Христо Иванов. Не трябва да се зариваме в пясъка, а да носим евроатлантическа отговорност, подчерта той.

„Ако Путин успее, това не е в наш интерес, защото това означава всеки, с политика на силата, да налага своите интереси в нашия регион“, добави той. „Беше важно да дадем политически знак“, обоснова Иванов решението на НС за изпращане на оръжие на Киев.

Президентът обаче попита „какво получиха тези държави, които предоставиха оръжие“.

„Мисля, че сме на консултации за съставяне на правителство“, напомни Христо Иванов.

„Никога не сме казвали – първо даваме, после получаваме“, отрече лидерът на ДБ. Иванов допълни, че воденето на преговори за това с какво ще заместим нашите оръжия, ако ги дадем на Киев, се отнася до изпълнителната власт. И разкритикува Радев, че не свикал КСНС.

„Не считате ли, че ако имате такава информация, че това ще ни вкара във война, да свикате КСНС и да ни предоставяте информация“, отвърна лидерът на ДБ на въпроса с въпрос към президента.

„Аз съм направил до момента четири КСНС и винаги ефектът, резултатът е един и същ. Националната сигурност изисква гаранции, а не пустословие. Понеже се спекулира как Словакия дала комплекс С-300 и получила „Пейтриът“. Нищо подобно“, репликира Радев. И посочи, че такива с такива комплекси са им услужили от Германия, но не са техни и впоследствие ще си ги приберат.

„Съвременните въоръжени системи са високотехнологични системи, логистична база, обучение, подготовка, анализ и организационни промени. Тоест, с един месец това не може и няма как да стане. Това, което се прие, като решение, в рамките на един месец служебното правителство да осъществи преговори със съюзници за предоставяне на въоръжения – аз съм изключително скептичен„, разкритикува Радев по повод поставените от НС срокове по въпроса за оръжие за Украйна.

Президентът цитира депутата от ДБ Ивайло Мирчев с твърдението му, че Нидерландия е готова да ни подари въоръжение веднага след като предоставим нашето на Украйна.

„Трудно ми е да си представя, че български народен представител може да роди подобни мисли, но те обясняват защо доверието в институциите си сви“, коментира президентът.

И попита Христо Иванов „какво направи вашето правителство за тази модернизация“ на армията. Той иронизира още ДБ и кабинета на четворната коалиция, че обвиненията в „путинофилия“ могат да се адресират и до тях, след като тяхното управление за 8 месеца не е направило нищо по въпроса за оръжията и модернизацията на армията.

„Това, което мога да кажа, е, че то със сигурност беше недостатъчно“, обясни Христо Иванов. „Аз се учудвам малко от този разговор“, констатира той, като подчерта, че ДБ също е за модернизация на българската армия.

„Предполагам, че ако очаквах да коментирам фейсбук постове, щях да се подготвя, но така сте преценили„, отбеляза Иванов по повод критиката на президента заради изказването на Мирчев. И повтори, че Путин има интерес от отслабена Източна Европа.

„Аз няма да цитирам изказвания. Ние наистина трябва да разберем, че след 24 февруари, колкото и да е късно, трябва да застанем на една страна. Не съм сигурен колко продуктивен е този разговор, г-н президент. Прав сте, че сме закъснели с години, не с 8 месеца“, съгласи се Иванов за липсата на модернизация на армията.

„За да има този разговор, много неща са натрупани през последните месеци“, отвърна Радев, като напомни на ДБ и атаките им спрямо него, че не е подписал „една декларация за Украйна“ по повод членството й в НАТО. Президентът обясни, че това е била и позицията на генералния секретар на Алианса.

„Трябва да има политически знак, че Украйна има съюзници. България нямаше ясна позиция, за съжаление, благодарение на вас“, опонира Христо Иванов с атака към президента.

Радев отвърна, че търпи всякакви критики към себе си, но не и към хората, с които работи.

„Това е моят стил на работа в цялата ми кариера до момента – да защитавам моите хора. Но когато се атакуват хората около мен, аз не мога да си мълча“, отвърна президентът.

„Моята „кохорта“ са завършили военни академии в САЩ. Вашата „кохорта“ са завършили съветски академии. Вижте вашите хора къде са завършили, вредят ви сериозно“, посъветва Радев.

„Няма как да не поискам „лично обяснение“, реагира Христо Иванов. И уточни, че фразата му за „кохортата“ е била по отношение на енергийния министър относно енергийната политика.

„Те, резултатите показаха какво стана с интерконектора и с цената на газа“, отсече Радев. „Към мен приемам всичко, но когато хората, които работят за мен са атакувани, аз няма да мълча“, натърти президентът.

Срещата се проведе на фона на високо напрежение в НС, където партиите се разделиха по въпроса за връщането на хартиената бюлетина наред с машинния вот и бойкот на пленарната зала от страна на ДБ и ПП през миналата седмица. По този повод още в началото на разговора президентът изрази притеснението си от нарастване на конфронтацията и чертаенето на нови разделителни линии в парламента и попита Иванов как вижда шанса да се състави редовен кабинет.

„Следя със загриженост това, което се случва в последните дни в българския парламент, и ми се струва, че не това очакват българските граждани“, каза президентът.

„Ключът винаги ще бъде диалогът, но много е важно това да не бъде безпринципно“, не отговори в конкретика Христо Иванов. Той повтори приоритетите на ДБ – съдебната реформа, въпросите на сигурността, с оглед на конфликта в Украйна, и на трето място един разумен икономически курс, който да снижи инфлацията. „Големият залог е дали политическите сили са си извели поука от изминалите месеци и могат да водят диалог“, добави той. Лидерът на „Да, България“ каза, че не е „добър знак“ арогантно наложените, по думите му, промени в Изборния кодекс.

След напрегнатия диалог с президента, Христо Иванов коментира пред медиите: „Да, учуди ме, защото това изясняване на отношенията ми се стори малко неудачно. Понякога има повече емоции в политиката, трябва да се отнасяме спокойно“.

Той повтори казаното и на срещата, че според ДБ чисто аритметически са необходими поне три партии за избор на правителство.

„Смятаме, че сериозният разговор би бил върху формула, предложена от ПП за втория мандат„, отговори той на въпрос кой мандат ще подкрепят. Каква да е тази формула, е редно те да кажат, добави Иванов. „Ще коментираме третия мандат, след като мине вторият. Третият мандат е кризисен“, каза още Христо Иванов.

По отношение на предложението на Бойко Борисов не в едномесечен, а в едноседмичен срок временна комисия в парламента да обсъди нужните промени в Изборния кодекс, лидерът на ДБ коментира, че това е много кратък срок.

„Г-н Борисов и всички ние призоваваме за диалог. Диалог за една седмица не ми се струва сериозно“, каза той. И уточни, че темата за временната комисия ще бъде обсъдена на председателския съвет в сряда.

„За вето не сме разговаряли, защото смятаме, че това е преценка на президента“, уточни лидерът на ДБ по повод искането им заедно с ПП Изборният закон да бъде върнат от държавния глава, ако хартиената бюлетина бъде приета от пленарната зала.

Консултациите на „Дондуков“ 2 започнаха на 26 октомври. Досега президентът проведе такива с първата по численост група, тази на ГЕРБ-СДС, както и с „Продължаваме промяната“, ДПС, „Възраждане“ и БСП. След ДБ остават консултациите само с „Български възход“.