Вече мнозинството в Русия иска преговори за мир! Путин е в шах!

0
387
0000552330 article21
Източник : Дир.бг

Руските власти отчитат намаляване на обществената подкрепа за войната на фона на постоянните поражения на фронта в Украйна и мобилизацията. Това съобщава независимата рускоезична медия „Медуза“, която е получила резултатите от последното закрито проучване на общественото мнение, проведено от Федералната служба за защита.

Подобни проучвания се правят по поръчка на Кремъл и са предназначени само за вътрешно ползване.

Според данните около 55% от руснаците вече са за мирни преговори с Украйна и само 25% са за продължаване на войната, или както я наричат в Руската федерация – „специална операция“.

Тези цифри до голяма степен съвпадат с резултатите от октомврийското проучване на центъра „Левада“ – единственият голям независим социологически център в Русия. В доклада на „Левада“ 57% от анкетираните са „за“ или „по-скоро за“ мирните преговори. За продължаването на военните действия са се обявили 27% от респондентите.
В същото време, ако се съди по закритите проучвания на общественото мнение на ФСО, отношението на руснаците към войната рязко се е влошило в последно време. През юли 2022 г. социологическите изследвания показваха, че едва 30% от руснаците са подкрепяли мира с Украйна.

Според два източника на „Медуза“, близки до президентската администрация, руските власти планират да ограничат броя на откритите анкети за отношението на руснаците към войната.

Директорът на центъра „Левада“ Денис Волков посочва пред изданието, че броят на руснаците, които се застъпват за преговори с Украйна, е започнал бързо да нараства след обявяването на мобилизацията на 21 септември. Това отразява нежеланието на гражданите да участват лично във военните действия. Подкрепата им за войната остава висока, но желанието за лично участие е доста малко, анализира той.

„Освен това подкрепата от самото начало е декларативна на фона на факта, че хората я възприемат като нещо, което не ги засяга. Сега рисковете са нараснали и хората искат преговорите вече да започнат“, добавя Волков.
Само че украинците в момента са в доста по-изгодна позиция на фронта, след като си върнаха Херсон, и президентът Володимир Зеленски иска пълно изтегляне на руснаците от украинските територии, за да може да се седне на масата за преговори.

Социологът Григорий Юдин също свързва нарастването на броя на поддръжниците на преговорите с мобилизацията. Според него през есента руснаците са се сблъскали с „разрушаването на ежедневието си и усещането за опасност“. За друг аргумент на руснаците в полза на преговорите Юдин смята „загубата на вяра в победата поради пораженията на фронта и липсата на убедителна теория за това как точно Русия ще победи“.

Според източници на „Медуза“, близки до Кремъл, самите власти не вярват, че в близко бъдеще в Русия ще се разгърнат масови антивоенни демонстрации. Те обаче признават, че сега е „по-добре да не се нажежава обстановката и да не се дразнят хората за пореден път“.

Според източниците – държавните и проправителствените медии вече са получили препоръки „да не търгуват с темата за войната“ и да се съсредоточат върху „по-позитивен дневен ред“.
Изданието смята, че Владимир Путин само печели време с искането за започване на преговори, за да подготви нова офанзива