Франция, заедно с ЕС, създава трибунал за военните престъпления в Украйна

0
46
768x4321
Източник : Нюз.бг

Френското външно министерство заяви, че заедно „с европейски и украински партньори“ започва работа по създаването на специален трибунал, който ще накаже отговорните за руската агресия срещу Украйна, съобщава Руската служба на Би Би Си

„Борбата срещу безнаказаността за престъпления, извършени в Украйна след руското нападение, е приоритет за Франция. Ние мобилизирахме сили, за да подкрепим както украинската съдебна система, така и Международния наказателен съд, които са компетентни да провеждат безпристрастни и независими разследвания, така че тези отговорните за тези престъпления са изправени пред правосъдието“, се казва в уебсайта на френското външно министерство

От министерството потвърдиха думите на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която каза предния ден, че работата на специалния трибунал предполага възможно най-широк консенсус в международната общност.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи да се създаде специализиран международен съд, който да разследва руските действия в Украйна и да използва замразени руски активи, за да помогне за възстановяването на страната, съобщи „Блумбърг“.

Във видеообръщение, публикувано в Туитър, фон дер Лайен посочва още, че ЕС ще „намери законни начини“ да използва средствата, конфискувани от Русия, за подпомагане финансирането на възстановяването на Украйна.

Съюзът блокира общо 300 милиарда евро в резервите на Централната банка на Русия и замрази активи в размер на около 19 милиарда евро, държани от санкционирани руски бизнесмени.