Възвестиха Възкресение Христово!

0
8
83db98a4d3573c372022f48edaa23e5b1
Източник : Нюз.бг

Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи празничното Пасхално богослужение за Възкресение Христово от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, съобщи БТА.

На богослужението присъстваха президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева, Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита. В храма бяха дошли и много вярващи.

Благодатният огън се спусна в църквата при Божи гроб в Йерусалим

Благодатният огън се спусна в църквата при Божи гроб в Йерусалим

У нас свещеният огън от 2021 г. се предава в синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“

Православната църква почете вчета Велика събота, която е последният ден от Страстната седмица, предшестваща Възкресение Христово – Великден.

Това бе последният ден от Страстната седмица, който предшества Великден. Денят е свързан с оплакването и погребението на Исус. Месят се козунаци и се боядисват яйца.

Велика събота се нарича още душна, защото тогава се ходи на гробовете на починалите близки. На тях се раздават боядисани яйца, жито и хляб.

Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с „Христос воскресе!“, а отговорът е – „Воистина воскресе!“.

Празникът е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

Снимка 571702

Източник: БГНЕС

По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота.

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

Припомняме, че тази година българска делегация не летя за Йерусалим, за да получи и донесе Благодатния огън.

От Българската православна църква цитираха като причина „неблагоприятни обстоятелства“.

Българската делегация все пак няма да лети до Йерусалим за Благодатния огън.

Въпреки че правителството предложи самолет.

Благодатният огън, съхраняван от миналата година, можеше да бъде получен днес от духовници в Синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ в София, за да го занесат те в храмовете на своите епархии на вечерните празнични богослужения за Възкресение Христово.

Премиерът Кирил Петков също поздрави българите по случай празника на страницата на Министерския съвет във Фейсбук:

„Аз вярвам, че заедно, обединени, решителни и отговорни ще вземем разумните решения, за да живеем в мир и просперитет„, написа той и допълни, че днешният празник ни „приканва да бъдем още по-съпричастни, още по-добри, да си прощаваме и да си помагаме в името на общото ни благополучие“.