„Възраждане“ ще подкрепи военна помощ за Киев, ако депутатите от ДБ занесат оръжията лично!

0
48
orig1 10
Източник : Дир.бг

„Възраждане“ ще подкрепи изпращането на военна помощ за Украйна, каза лидерът на партията, като изведе условието за това.

„С оглед на пламенните слова за предоставяне на военна помощ от страна на представителите на „Демократична Украйна“ – „Демократична България“, ще подкрепим при условие, ако тя бъде занесена от парламентарната им група, а техните депутати се включат като доброволци, за да помагат там“, заяви в декларация от парламентарната трибуна Костадин Костадинов.

И допълни, че така ще се бъде решен и много важен вътрешнополитически въпрос.

Лидерът на „Възраждане“ призова да се спре с лицемерието и отразяването на едната гледна точка, като направи съпоставка с нахлуването на Турция в Ирак, подобно на това на Русия в Украйна.

„Турция нахлу в Ирак в неделя вечерта по начина, по който го направи Русия в Украйна, едно към едно, само че българските медии срамно мълчат“, каза в декларация от името на парламентарната група Костадинов.

„Представителите на евроатлантическото крило в НС също мълчат. Защо? Защото Турция е натовска държава ли? Предстои ли да се наложат санкции на Турция? Ще даваме ли помощ на Ирак? Не виждам някой тук да плаче от трибуната колко е брутална турската агресия. Ще настояваме ли за военна помощ за кюрдите в Ирак?“, изреди въпросите си към пленарната зала Костадинов.

„Вчера обаче видях друго. Видя го цяла България. Видях как българските управляващи се огъват пред външния министър на една чужда държава“, отбеляза Костадинов. Той напомни, че в Украйна е бил извършен своеобразен „възродителен процес“ спрямо българското население там, но тук се мълчи за това.

„Бяха сменени имената на българите, бяха затворени училищата на българите, първата българска гимназия е в Болград, но от 10 г. обучението на български е забранено, учи се само украински“, напомни той.

Костадинов се възмути, че когато е питан за военни престъпления, извършвани от украинските войници, Кулеба е мълчал. Лидерът на „Възраждане“ напомни, че такива се извършват от двете страни във войната, само че за издевателствата над руските пленници българските медии мълчат и дават само едната гледна точка.

„Когато има една гледна точка, това е диктатура. Крайно време е лъжата и лицемерието да спрат, очакваме да видим същото и за Ирак“, заключи той.