Украйна обяви нова офанзива и изключи възможността за преговори с Путин!

0
36
zelensky fb1
Източник : Нюз.бг

Украинският президент Володимир Зеленски обяви нова офанзива. Украинската армия вече е образувала предмостие в източната част на страната, откъде ще продължи с настъплението в окупираните от Русия територии.

Следващата цел – Мариупол, Мелитопол и Херсон

„Може би на някои от вас им се струва, че след поредицата от победи е настъпило затишение, но това не е затишение“, каза Зеленски в ежедневното си видеообръщение в неделя. В момента тече подготовката за следващата офанзива, чиято цел е отвоюването на Мариупол, Мелитопол и Херсон, обясни той.

Според Зеленски украинската армия няма да се концентрира само върху районите, които Русия е окупирала след 24 февруари тази година. Териториите на подкрепяните от Москва сепаратисти в източната част на страната и градовете в Крим, който е анексиран от Русия от 2014 г., също ще бъдат отвоювани, заяви украинският президент. „Защото цяла Украйна трябва да бъде свободна.“

Киев: Няма смисъл от преговори с Путин

Киев засега изключва воденето на преговори с руския президент Владимир Путин. „Накратко казано: от преговорен процес и среща на президентите в момента няма смисъл“, заяви съветникът на Зеленски Михайло Подоляк. Подоляк изтъкна три причини, поради които разговорите на този етап биха били безсмислени: Първо, Русия ще се опита да задържи и легитимира териториите, които е завладяла. На второ място, запазването на статуквото би дало възможността на Русия за глътка въздух, след която да продължи атаките си. И трето, Русия трябва да понесе отговорност за престъпленията, извършени на украинска територия.

Преговорите са възможно едва когато руските части се изтеглят от територията на Украйна. Тогава ще може да се преговаря за размера на репарациите и предаването на военнопрестъпниците, каза Подоляк.