Президентът Ердоган : Ако иска мир, Путин трябва да върне на Украйна окупираните земи!

0
48
phpzkqica 559x3451
Владимир Путин маха за довиждане на Реджеп Таип Ердоган в Сочи. Снимка Getty Images.

Руският президент Владимир Путин иска да прекрати войната в Украйна „възможно най-скоро“, но за целта трябва да върне на Украйна всички окупирани земи, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за американския телевизионен канал PBS в Ню Йорк.

„В Узбекистан (на срещата на върха на ШОС в Самарканд) се срещнах с президента Путин и проведохме много задълбочени преговори с него. И той всъщност ми показва, че е готов да сложи край на това възможно най-скоро. Това беше моето впечатление, защото начинът, по който вървят нещата сега, е доста проблемен“ – каза Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Той обаче подчерта, че войната не може да приключи с присъединяването на територии на Украйна към Русия. „Ако се установи мир в Украйна, разбира се, връщането на заграбените земи ще стане наистина важно. Това се очаква. Това е, което искаме. Путин предприе определени стъпки. Ние предприехме определени стъпки. Заграбените земи ще бъдат върнати на Украйна“, подчерта турският президент, коментира Оф нюз.

Ердоган напомни също, че от 2014 г. е молил Путин да върне Крим на Украйна. „Те (кримските татари, бел. ред.) също са наши сънародници. Казахме им: „Ако предприемете тази стъпка, ще успокоите нас, ще успокоите и Украйна, ще успокоите и кримските татари“. Но оттогава, за съжаление, не са предприети никакви стъпки в тази посока“ – призна Ердоган.

На въпрос на водещия „Осъзнава ли Путин, че е допуснал грешка, като не е дооценил волята на украинския народ за самоотбрана?“ Ердоган отговаря: „нито един лидер не признава своята грешка, след като вече я е направил“.

Турският президент казва, че има „упорито желание“ да организира преговори между Путин и украинския лидер Володимир Зеленски, така че те да разрешат всички противоречия. „Искам да чуя всичко от тях. Все още не сме успели, но не губя надежда“, каза турският лидер.

 

Президентът Ердоган съобщи пред PBS за постигната договорка между Москва и Киев, които са се разбрали да си разменят по 200 военнопленници. Ердоган пристигна в Ню Йорк за участие в сесията на Общото събрание на ООН, а пресслужбата на турското президентство разпространи кадри от разходката му в Сентрал парк.