ЦИК готови за избори на 2 април!

0
426
11 kuti 3 7837404572773414958 big1
Нюз.бг

От приемането на промените в изборния кодекс ЦИК е в процес на подготовка за провеждане на евентуални предсрочни парламентарни избори. Това заяви председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова от трибуната на Народното събрание за готовността на изборната администрация за предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Проведени са срещи с представители на Министерски съвет за въвеждане на видеонаблюдение и видеозаснемане във всички избирателни секции. ЦИК са провели среща и с представители на печатницата на БНБ, на които били предоставени всички сертификати на хартията за гласуване.

Печатницата на БНБ предоставила на ЦИК три варианта на защита за целите на експеримент, който се проведе и вече има съобщение за резултатите от него. Експериментът бил проведен от членовете на ЦИК, като трите вида хартия, с различна защита и визия на гърба, били поставени на три различни машини за гласуване. Също така била инсталирана и демоверсия за избори за народни представители. И трите машини работили през целия ден, за да могат да са в реална среда за гласуване.

„Тези различни вида защита на хартия и тази хартия, която се използва за експеримента е само за тази цел. Печатницата на БНБ има грижата да осигури друг вид защита за хартията, която ще бъде използвана само за реално провеждане на избори“, коментира Нейкова. Всички материали във връзка с експеримента се съхраняват надеждно в ЦИК. Най-ранната доставка на хартията за гласуване може да е в периода 27 февруари – 5 март. До 50 календарни дни са необходими на ЦИК за поставянето им в машините за гласуване. За предстоящите избори ще е необходимо по-малко количество хартия за гласуване, смята Камелия Нейкова.

Според ЦИК и предвид становището на печатницата на БНБ за евентуална дата за избори – 26 март не би могло да се достави количеството хартия, но за 2 април ЦИК ще получи необходимите количества хартия, за да обезпечи изборният процес така, както е предвидено в Изборния кодекс. Хартията също ще отговаря на законовите изисквания.

ЦИК няма готовност да обезпечи 3 млн. българи предвид количествата хартия, които са свързани и с бюджетни разходи, но ще бъдат част план-сметката за изборите. Дължината на една ролка е около 80 метра и между 15-20 000 ролки ще обезпечат гласуването с хартия, уточни Нейкова в отговор на поредица от въпроси на „Продължаваме промяната“. Хартията за гласуване ще е почти същата като тази, с която се провеждали изборите през 2022 и 2021 г. Не е обсъждан въпросът да отпадне QR кодът от хартиената бюлетина.

До края на деня ЦИК ще предостави информация на депутатите колко контролни разписки ще се произведат от една ролка хартия.

ЦИК има готовност с първите си решения, които трябва да вземе незабавно след указа на президента – с определяне на мандатите по изборните райони.