Нинова върна мандата Радев мисли за датата на изборите!

0
15
768x4321 15
Източник : Нюз.бг

Президентът Румен Радев ще вземе решение кога да разпусне 48-то Народно събрание и да определи дата за предсрочни парламентарни избори. Това стана ясно от срещата му с лидера на БСП Корнелия Нинова на „Дондуков“ 2, където тя върна третия мандат за съставяне на кабинет.

„Направихме всичко необходимо за изпълване на мандата, изведохме четири важни задачи – приемане на страната в Шееген, Плана за развитие, приемане на бюджет 2023 г., съдебна реформа. Поканени бяха всички партии – става ясно, че не се събра съгласие за излъчване на редовен кабинет“, каза пред Радев – Корнелия Нинова и върна третия мандат.

Президентът Радев поздрави Нинова за усилията в „трудна политическа обстановка“. Но явно отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори, каза той и пожела успех на левицата.

На срещата присъстваха лидерът на левицата Корнелия Нинова, заместниците й – Кристиан Вигенин, Георги Свиленски, Иван Ченчев. Откритата, а и закритата част от срещата бяха много кратки, необичайно за този кръг от консултации и процедури, следвани от държавния глава в мандата на 48-то Народно събрание.

България губи от това, че няма да има правителтво сега, коментира Нинова след връщане на мандата. Народно събрание, партии, президент – провалът за съставяне на кабинет с третия мандат е общ, смята тя. Много неща не е свършил парламентът – не приехме бюджет за 2023 г., да се овладее инфлацията, да се оправят доходите на хората, законите по Плана за развитие, съдебната реформа. Виновни са всички партии в 48 НС, е мнението на лидера на БСП. Като най-тежкия скандал тя определи този с Nexo.