Спор в НС : Кой крие истината и кой е виновен за скъпия газ?

0
213
vot1

Над един час депутатите спориха по въпроса дали заседанието, на което ще изслушат премиера в оставка Кирил Петков и министър Александър Николов за енергийната криза. Искането е на Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Петков и Николов трябва да отговарят на въпроси, свързани с доставката и цената на синьото гориво.

Председателят на НС Мирослав Иванов обясни, че има постъпили секретни документи и заради това по силата на Правилника за дейността на НС заседанието трябва да е закрито.

От ГЕРБ, ИТН и ДПС се възпротивиха. Според БСП няма значение дали заседанието е открито или не, защото така или иначе във всеки договор има търговска тайна, която премиерът няма право да съобщи.
В крайна сметка Иванов закри заседанието.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обясни, че Секретното деловодство на НС се намира в другата сграда, т. нар. Партиен дом и няма как депутатите да се запознаят с документи, след като е започнало заседанието.

„Как сега изведнъж темата с газа стана тема, която българските граждани не трябва да чуят. Българските граждани, които са данъкоплатци и плащат и вашата заплата, и на министрите в оставка трябва да знаят какво се е случвало през цялото провалено управление в последните 6 месеца“, обърна се тя към Иванов.

Тя предложи, ако заседанието ще е закрито, изслушването да бъде отложено, за да могат народните представители да се запознаят с документите.

Делян Добрев от ГЕРБ скочи, че Иванов изкривява волята му на вносител на искането за изслушване, защото той настоява за открито заседание.

„Не искам секретна информация, а каква ще е цената на газа и дали ще го има. Искам българските граждани да чуят, че газът поскъпна с 32%, че от следващият месец отново ще поскъпне, че вероятно няма да го има“, настоя той.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова отсече, че „Булгаргаз“ няма секретно деловодство, така че не може да става дума за никакви секретни документи.

„Нищо секретно няма, била съм 7 години в Министерството на енергетика и няма нищо секретно в тази информация, тя е публична и трябва да е достъпна за всеки. Какво секретно има, че доведохте до фалит „Булгаргаз“ ли или, че няма газ? Това ли искате да скриете от хората“, скочи тя.

Нестимир Ананиев от ПП предложи изслушването да се проведе през следващата седмица.

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров отбеляза, че днешното изслушване трябва да отговори на въпроса как се справя правителство с кризата, създадена от предишните управляващи.