Софийският апелативен съд осъди Валери Симеонов!

0
79
valeri simeonov1
Източник : На морето

Софийският апелативен съд осъди Валери Симеонов да плати по 8000 лева обезщетение на журналистите Венелин Петков и Антон Хекимян за оклеветяването им в телевизионен ефир. 

Делото срещу лидера на НФСБ бе заведено в момент, в който той бе водеща фигура в управляващата коалиция на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.През февруари 2020 година водещата тема в медиите беше делото срещу Васил Божков, неговото бягство в Дубай и одържавяването на лотарийния му бизнес. Водещ политически говорител на управляващата коалиция срещу Божков и лотарията му беше именно Валери Симеонов, а bTV бе телевизия с остра позиция към управлението на кабинета „Борисов 3“.9771

На 11 февруари 2020 г. тогавашният депутат от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов гостува в сутрешния блок по БНТ. Водещата му задава въпроса дали може да излезе някой корумпиран политик от скандала, а Симеонов рязко обръща темата към телевизионните водещи. Журналистиката от БНТ го пита дали той знае за корумпиран телевизионен водещ в България, на който въпрос Симеонов отговоря с думите: „Ама наистина ли не знаете?“. Следва обяснението му: „Ето ви го един Антон Хекимян. Вижте, с имена говоря. Ето ви го един Венелин Петков. Сега ме гледате и в погледа ви говори: „Ма що казвате имена на мои колеги“.

Интервюто на Валери Симеонов получи сериозен отзвук в останалите медии, а Венелин Петков и Антон Хекимян заведоха гражданско дело за непозволено увреждане срещу депутата.

„Внушението и смисълът на тези реплики от страна на ответника (Валери Симеонов) е, че има корумпирани журналисти и ако тя не знае за такива, той ѝ казва, че такива са именно ищците по делото. С тези си изказвания ответникът е преписал (правилното е „приписал“ – б.р.) престъпление на двамата журналисти изразяващо се в това, че срещу лична полза или облага умишлено не са дали гласност на подаден им от трето лице сигнал за извършвани престъпления и не са сезирали прокуратурата за тази информация“, се казва в решението на САС.

В същото време по делото не са събрани данни, нито има твърдения, че журналистите са признати за виновни за извършване на корупционни действия.

Пред съда Симеонов оспорва твърдението, че е казал по адрес на двамата, че са „корумпирани телевизионни водещи“. Той обяснява, че не е изричал към тях фактически твърдения, а единствено своето лично оценъчно мнение. Симеонов се позовава на правото на свобода на изразяване, която е защитена от българската конституция и Европейската конвенция по правата на човека, пише „Мediapool“.

Софийският апелативен съд изцяло потвърждава решението на първата инстанция, че Валери Симеонов е оклеветил двамата журналисти, като им е приписал извършването на корупционно престъпление. Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

„Корупция по смисъла на този закон е налице, когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неследваща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица“, напомня апелативният съд.