Home Общество След бурите и дъждовете от Испания идват жеги до 40 градуса!

След бурите и дъждовете от Испания идват жеги до 40 градуса!

0
4
1655197105 met21
Източник : Метео Балканс.

С температури, надвишаващи 40 градуса по Целзий в части от централна и южна Испания, предстоящата гореща вълна е най-ранната, регистрирана от 1981 г. насам

Мощен пренос на гореща и суха въздушна  маса, идваща от Северна Африка, ще обхване Пиренейски полуостров до края на седмицата.

С температури, надвишаващи 40 градуса по Целзий в части от централна и южна Испания, предстоящата гореща вълна е най-ранната, регистрирана от 1981 г. насам, според държавната метеорологична агенция AEMET.

Националната метеорологична агенция изпрати предупреждение, че горещата вълна може да се усети още по-лошо в цялата страна поради наличието на пясък и прах от Сахара във въздуха.

Популярни туристически дестинации като Севиля и Кордоба, в които температури около 40 °C не са необичайни през летните месеци, се очаква да отчетат до 43 °C през следващите дни, като в столицата на страната Мадрид ще бъде адски горещо – 41 °C във вторник и сряда.

Миналата година беше белязана от екстремни температури в Испания, но в другата посока. Снежна буря „Филомена“ парализира страната през януари с температури до -21 °C. Рекордни горещи вълни имаше пък през август.

Прогноза: 

Според синоптиците от метеорологичната служба на страната, горещата вълна може да продължи в по-голямата част на Испания до 18-19 юни.

През следващите дни подобни горещини очакваме да обхват и Апенинския полуостров и Балканите. Очакваното повишение на температурите може да доведе до температури от 32-37 °C.