Ще си вдигнат ли заплатите Общинските съветници?

0
991 ratio syvet1
Автор : Иван Колев : Флагман

Правилникът им позволява да си вдигнат сериозно възнагражденията. Остава да видим кой пръв ще внесе предложението

Точно 878,40 лева. Такава от години е чистата заплата на общинските съветници в Бургас. И ако някой от тях твърди, че работи на полза роду – лъже.  Тези пари се вземат за явяване на едно заседание на ОбС месечно (редовните сесии са в такъв график и са общо 12 годишно) и за членство в поне една, или две от постоянните комисии на местния парламент, които провеждат максимум едно или две заседания, средно за час, месечно.

Възнаграждението на местните избраници на народа се формира по ясна формула – всеки съветник се разписва срещу месечен хонорар, представляващ  54 % от заплатата на председателя на ОбС- Бургас, който пък взема възнаграждение, равняващо се на 90 % от това на кмета.

В числа финикийската картина изглежда по следния начин: Кметът на Бургас получава 1800 лева, председателят на ОбС – 1620 лева, а съветниците – 878,40 лева.

В правилника за дейността на Общинския съвет са залегнали санкции за неучастие в заседание. Ако даден съветник пропусне повече от 7 гласувания, би следвало да бъде глобен със 100 лева, но по информация на Флагман.бг глоби през изтеклия 4-годишен мандат не са налагани – за да има мир, тъй като най-недисциплинирани били тези от опозицията.

Правилникът за мандат 2019-2023 на ОбС Бургас бе сериозно променен , но формирането на възнагражденията си остана по старата формула. Това обаче съвсем не означава, че надницата на общинските съветници остава същата идните 4 години. Затишието по темата е доста осезаемо, което намирисва на растящ апетит за много повече пари. В случая интересът на всичките 51 колеги –  и от мнозинство и от опозицията е общ, поради което Флагман наблюдава и прогнозира, че бомбата със сриването на доверието в институцията ще гръмне до броени дни.

Предстои Общинският съвет да вземе няколко важни решения в тази посока. Първото – трябва да се вдигне заплатата на кмета. Малко известен факт е, че възнаграждението на кмета на Бургас е едно от най-ниските в страната и не е актуализрано от много години.

В края на 2018 година Министерски съвет вдигна тавана на заплатите на кметовете и ги приравни с министерските – 4600 лева. МС препоръча на общинските съвети в големите областни градове да индексират възнагражденията на кметовете до максималните нива. В част от общините промяната нагоре бе осъществена още в началото на годината, но в Бургас заплатата на кмета остана непроменена – 1800 лева, каквато е от 2016 година. В момента Димитър Николов получава едно от най-ниските възнаграждения в региона и е на долния праг за цялата страна.

Докато бе председател на Общинския съвет, Костантин Луков от ГЕРБ защитаваше често тезата, че заплатата на Димитър Николов трябва да бъде увеличена. Дали бе жест на алтруизъм и съратничество или просто надежда покрай кмета да промени и собственото си благополучие, може само да се гадае.

Според мен в големи общини като Бургас, Пловдив и Варна, кметовете трябва да получават заплата до тавана, определен от МС, тъй като отговорността им е голяма“, анализираше Костантин Луков в интервюта за медиите и настояваше, че кметът трябва да получава възнаграждение близко до 4600-те лева.

Ако това бе станало в предходния мандат, то отпреди една годна заплатата на самия Луков щеше да скочи от 1620 лева на 4140 лева, а тази на общинските съветници – до 2235,60 лева.

Това са максималните нива и със сигурност в ОбС има поддръжници на идеята, че Бургас е богата и голяма община,  че има много и тежки проблеми за разрешаване, поради което  съветниците  се трудят до изнемога и заслужават срещу това достойни възнаграждение. Което не е лишено от смисъл, ако общественото доверие в институцията бе високо. А то никак не е, тъй като е обществена тайна поименно кой какъв личен имотен и бизнес интерес има, поради което е дал мило и драго, за да влезе вътре.

Основната част от новоизбраните съветници не би следвало да се изкушават от евентуално увеличаване на заплатите, защото, поне по това, което са вписали в сивитата си, получават добри доходи от постоянна работа и собствен бизнес. За отбелязване е, че в предходния мандат доста съветници се издържаха почти изцяло от заплатите си в ОбС, усещаше се, че на практика са безработни и политическата титла им служи за прехрана.


- Реклама -