Семейство Байдън посрещна първата дама на Украйна в Белия дом.

0
224
orig1 15
Източник : Дир.бг

Президентът на САЩ Джо Байдън, с букет в ръка, заедно с първата дама Джил Байдън вчера посрещна първата дама на Украйна Олена Зеленска в Белия дом, където тя пристигна на посещение преди насроченото за днес нейно изказване пред Конгреса на САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Зеленска, съпругата на украинския президент Володимир Зеленски, прегърна Джил Байдън и получи букета от президента, който посрещна кортежа ѝ пред Белия дом. След това двете първи дами и делегациите от двете страни проведоха среща в Синята стая в Белия дом. Джил Байдън вече се е срещала със Зеленска, по време на своя изненадваща визита в Украйна, където посети училище, в което се бяха подслонили украински бежанци.

„Когато се върнах, едно от нещата, които казах, беше, че не можеш да отидеш във военна зона и да се върнеш без да усещаш мъката и болката на хората“, каза Джил Байдън в началото на тяхната среща. Тя добави, че е обсъдила с екипа си как може да се помогне за осигуряване на лечение на психичното здраве на майки и деца, които са станали жертва на зверства.

Президентът Зеленски каза, че очаква „значителни резултати“ от срещите на съпругата му във Вашингтон. Нейните задачи са да повиши подкрепата за Украйна в САЩ, да спечели допълнителна подкрепа за „защита на народа от руския терор“ и да засили хуманитарната помощ, каза той във вечерното си видеообръщение. Той заяви, че изказването пред Конгреса ще е важно и добави, че „силно“ вярва, че то „ще бъде чуто от хората, които отговарят за вземането на решенията във САЩ“.

Олена Зеленска прие от името на украинския народ награда за правата на човека. Отличието бе връчено като знак на признание за борбата на украинците срещу руската инвазия, предаде Асошиейтед прес.

Наградата бе присъдена от Мемориалната фондация „Жертвите на комунизма“. Олена Зеленска, която е на посещение във Вашингтон тази седмица, лично получи отличието. „За мен е чест да бъда тук и да приема тази награда от името на всички украински мъже и жени, борещи се с руската агресия“, заяви първата дама на Украйна.

Съпругът ѝ, украинският президент Володимир Зеленски, спечели адмирациите на украинците и поддръжниците на Украйна по света, като остана в столицата Киев, след като руският президент Владимир Путин започна атаката си срещу Украйна в края на февруари.