ПП с условие: По време на преговорите за кабинет да се приеме Законът за КПКОНПИ и Рашков да стане шеф!

0
5
13521
Източник : Фрогнюз

Сериозно условие поставиха при разговорите си с БСП от “Продължаваме промяната”. Партията на Кирил Петков и Асен Василев заяви, че основен приоритет е приемането на нов закон за КПКОНПИ и назначаването на Бойко Рашков за шеф на антикорупционния орган.
Това ще е работа на новото мнозинство в НС, обяви пред журналисти Асен Василев. За да се докаже то, обаче, от ПП искат законът да бъде приет и Рашков да бъде избран, преди преговорите да приключат.

“Ще използваме вече изработената програма като основа за разговорите от тук нататък. Условието ни е да сме сигурни, че има работещо антикорупционно мнозинство, което да се докаже като по време на преговорите се приеме Закона за КПКОНПИ и се избере Бойко Рашков за шеф на антикорупционния орган”, обяви Василев.

Не са обсъждани конкретни имена за премиер или каквито и да било постове, обясни още Василев. От ПП първо искат да е ясно, че в Народното събрание има ясно антикорупционно мнозинство.

От БСП посочиха вчера, че в изработената преди седмици програма за правителство е заложено възобновяване на договорните отношения с „Газпром“, както и преразглеждане на решението, с което бяха изгонени 70 руски дипломати.

Припомняме, че пред bTV Георги Гьоков поясни – в споразумението било записано, че новата власт (която и да е тя) ще направи усилия за диверсификация на доставките, включително с всички доставки, което включва „Газпром“.

Василев обаче бе категоричен:

„И в момента имаме договор с „Газпром“, който руската компания не изпълнява. Ако „Газпром“ започне да изпълнява договора, това трябва да бъде обсъдено в състав на Министерския съвет. Отоншенията с Руската федерация също не са прекратени – има руско посолство в София и българско – в Москва“, посочи Василев.