БСП започна преговорите с желание за съставяне на правителство!

0
56
orig1 14
Източник : Дир.бг

БСП няма никакво намерение да тупа топката и да чака избори. Имаме сериозно желание да съставим редовно правителство. Това заяви лидерът на партията Корнелия Нинова в началото на първите разговори за съставяне на правителството в рамките на третия проучвателен мандат с „Продължаваме Промяната“

Срещата се проведе в Народното събрание.

„На тази среща имаме да ви кажем четири неща“, обърна се лидерът на БСП Корнелия Нинова към представителите на ПП, като им благодари, че са се отзовали на поканата за преговорите за съставяне на кабинет.

„Първо, да ви благодарим и взаимно да отчетем, че като правителство досега свършихме много добри неща. Целта, която си поставихме в началото – да преведем България през тежките зимни месеци, а постигнахме пред много предизвикателства поставени. Оставяме страната във финансова стабилност, икономически растеж и с много силна социална политика.

На второ място, загрижени сме за следващите месеци, които се задават, разбираме, че няма да бъдат леки, нови предизвикателства ни чакат и затова смятаме да положим усилия да съставим редовен кабинет, да има парламент, който да приеме необходимите закони за стабилизация на държавата и за сигурност на хората. Трето, имаме намерение да стъпимна програмата, която заедно изработихме тя е конкретна, ясна, разписана и с отговорности и срокове.

И четвърто, водени от всичко това дотук, имаме сериозно желание да съставим редовно правителство – нямаме никакво намерение да имитираме преговори, да тупаме топката, очаквайки избори“, подчерта лидерът на БСП.

Нинова посочи още, че ще бъдат водени разговори с досегашните партньори в правителството, като ПП е водещата сила, тъй като „така е решил народът, такава е демокрацията – първата по сила партия да бъде водеща в една такава конструкция“.

 

Снимка: БТА

 

„И днес ви заявявам, че очакваме от вас да ни предложите министър-председател“, добави Корнелия Нинова.

От своя страна премиерът в оставка Кирил Петков отбеляза, че кабинетът е работил много конструктивно и особено в социалната политика.

„Имаме най-големия растеж в Европа на индустриалното производство“, подчерта Петков.

 

Снимка: БТА

 

Според него България не се нуждае от допълнителна криза, а да бъдат приети 22 закона в следващите няколко месеца.

„Важно е във всички аспекти на Плана за възстановяване да напреднем. Ще говорим за политики. Първата точка на програмата, която приехме, е приемането на новия закон за КПКОНПИ, антикорупционен закон, с номинацията на г-н Рашков“, обясни министър-председателят в оставка.

Ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет, който да работи за сигурността. Надявам се, че ще осигурим необходимата подкрепа“, заяви ден по-рано Георги Свиленски, който прие папката от президента Румен Радев.

От БСП са категорични, че преговори с ГЕРБ и ДПС няма да има.

На излизане от сградата на президентството лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви пред журналистите, че първото нещо, което ще бъде направено е да се сложи на масата за преговори изработената от „Продължаваме промяната“, БСП и ДБ програма, като консултациите ще започнат във вторник, а първи ще бъдат поканени от ПП.

„Защото тя е обединяващото между трите партии със сигурност, но е и възможност за подновяване на досегашните отношения с партньорите в правителството. Напълно разбираме отговорността си и ще подходим разумно, спокойно и диалогично с една цел – да гарантираме сигурност на държавата и спокойствие на хората, да съставим редовен кабинет и да изпълним вече разписаната програма. Смятаме, че първата по големина партия трябва да излъчи кандидата за премиер“, добави Нинова.

В отговор на въпрос дали ще може да събере на една маса представителите на ИТН и ПП, вицепремиерът в оставка каза, че това ще е трудното.