Путин предупреди Европа за намаляне на газа по Северен поток 1 !

0
226
orig1 16
Източник : Дир.бг

Руският президент Владимир Путин каза в сряда, че капацитетът на газопровода „Северен поток“ 1, главният маршрут за доставка на руски газ за Европа, може да бъде допълнително намален поради бавния напредък в поддръжката на съоръженията, съобщи Ройтерс.

Президентът изтъкна, че „Газпром“ не е виновен за проблемите с преноса към Европа, но въпреки тях, ще изпълни задълженията си.

„Северен поток“ 1, който минава по дъното на Балтийско море до Германия, е в центъра на вниманието, откакто Русия изпрати войски в Украйна на 24 февруари в това, което Москва описва като „специална военна операция“.

Газопроводът е извън строя за годишен планов ремонт от 11 до 21 юли. Ройтерс се позова на свои източници, според които се очаква „Северен поток“ да възобнови преноса на газ, както е предвидено, но с намален капацитет.

Говорейки пред репортери след посещението си в Техеран, Путин каза, че има пет газови помпени агрегата, управлявани от Siemens Energy в „Северен поток“ 1, докато още един не работи поради „разпадане на вътрешната облицовка“.