Избухнаха бунтове в армията на Москва в Украйна!

0
131
voina bunt31
Източник : Фрогнюз

В различни части на окупационните войски на Москва избухват войнишки бунтове. Причината е, че руският диктатор Владимир Путин се опитва да защити етническите руснаци от масова мобилизация и изпращане да се бият в Украйна. Целта е да се ограничи броя на жертвите, което пък засилва недоволството в самата Русия.

В същото време руснаците от други националности търпят непропорционално големи загуби и това вече предизвиква силно недоволство. Това съобщава Институтът за изследване на войната (ISW) в обобщение на резултатите към 18 юли.

В същото време вече над 160 руски офицери, предимно от младшите чинове, са дадени на военен съд заради отказ да разрушават жилищни сгради, болници, цивилни учреждения и да стрелят по мирно население. Овинението срещу тях е за неизпълнение на заповед във военно време.

Както вече беше разкрито, в Източен Сибир се е появило движението „Нова Тува“ – антивоенна организация, състояща се от активисти на тувинското национално малцинство. Прокуратурата в Русия вече е активирана да повдига обвинения за разпространение на антивоенна пропаганда и подбуждане на етническа омраза в Руската федерация. Въпреки това антивоенните настроения растат всеки ден.

ISW и други анализатори по-рано отбелязват преобладаването на неетнически руски батальони сред окупаторите в Украйна, които включват войски от Чечня, Южна Осетия, Тува, Татарстан, Башкортостан, Чувашия и други. Военното министерство в Москва дори отказва да назове броя на загиналите от тези региони и автономни области. Местните хора обаче са силно обезпокоени, че синовете им гинат заради непонятна кауза и за чужди интереси.

Експертите на ISW смятат, че вероятният опит на Путин да изолира етническите руснаци от масова мобилизация вече предизвиква съпротива и вътрешно напрежение в някои от руските етнически анклави, които изглежда понасят непропорционално тежестта на войната.

Сериозен проблем за армията на Путин в Украйна са и извращенията в частите. Те са особено драстични сред нехристиянските подразделения, където руски военни издевателстват с войници от регионите. Това създава огромно напрежение, което се отразява пагубно на боеспособността и засилва настроенията срещу т.нар. „военна операция“.