Разконцентриран, проблем с думите…годен ли е 80-годишният Байдън да управлява?!?

0
4
0000538647 article21
Снимка : БГНЕС

Бавен и разконцентриран, проблеми с избора на думи, а наскоро дори имаше и падане от колело: възрастта на президента Джо Байдън може да се окаже проблем. Годен ли е той да управлява още един мандат?

Все по-често се обръща внимание на факта, че американският президент Джо Байдън не е сред най-младите политици – той върви по-бавно отпреди и често изглежда разконцентриран по време на публични събития.

79-годишният президент нерядко има проблем и с избора на правилните думи в речите си. Пример за това е речта, която Байдън изнесе при назначаването на новата върховна съдийка Кетанджи Браун Джаксън този юни. Тогава президентът искаше да каже, че САЩ е държава, която може да бъде дефинирана с една конкретна дума, но забрави коя е тя.

С изключение на този лапсус, Байдън изглеждаше съвсем адекватен по време на въпросната пресконференция в градината на Белия дом. Речта му беше интересна и добре премислена. Невъзможността му да си спомни правилната дума обаче беляза събитието.

Но видеоклипът от лапсуса беше споделен милиони пъти в мрежата, имаше и безброй нелицеприятни за него коментари. Оттогава десните консервативни медии в САЩ въртят клипа непрестанно. Изводът им е един: Байдън вече не е годен да бъде президент.

Според експертката от политическия институт Брукингс във Вашингтон Елейн Камарк Байдън няма никакви здравословни проблеми. „Хората се притесняват от възрастта му. Проучванията го доказват. Но що се отнася до политическите му решения – поддръжниците на Демократическата партия изглежда са доволни”.

Американският президент все пак губи все повече от електоралната си подкрепа сред своята партия. Ново проучване на СиЕнЕн показва, че 75% от анкетираните, които искат да гласуват за Демократическата партия през 2024 година, биха предпочели партията да издигне нов кандидат. Сред младите демократи цели 95% искат кандидатът да не е Байдън, пише „Дойче веле“.