Расистко изказване взе главата на зам. шефа на Общ. съвет във Варна!

0
17
orig1 7
Източник : Дир.бг

Расистко изказване коства заместник-председателското място във варненския Общински съвет на съветника доайен д-р Янко Станев от СДС, съобщи „Труд“.

Той изненадващо бе отстранен от поста на първото от осем месеца присъствено заседание на съвета. Искането дойде от групата на „Възраждане“, а мотивът бе решение на Комисията за защита от дискриминация от 11 май, която санкционира с 1000 лв. Станев за думите му от трибуната в зала „Пленарна“ на 13 юли миналата година: „Не съм негър. Никога няма да бъда по простата причина, че имам познания. Имам информация, имам умения“.

Въпреки че решението още не е влязло в сила, извънредната точка бе включена в дневния ред с гласовете на 26 съветници. Точно толкова гласуваха за свалянето на д-р Станев от ръководния пост. 13 се въздържаха, а 6 бяха против.

„Едно нещо държа да се знае – никога не съм бил расист и ксенофоб“, заяви след вота Янко Станев, който има най-дълъг стаж във варненския местен парламент. Съветник е от 1999 г. В момента е член на постоянните комисии „Финанси и бюджет“, „Здравеопазване“ и „Социални дейности и жилищна политика“.