Проф. Пламен Гацов : Какво е сърдечен арест и как оцеля Ериксен!

0
18
orig1 6
Източник : Дир.бг

В момента светът е подвластен на европейското първенство по футбол, но в един миг изтръпна. Изтръпна на мача Дания-Финландия (0:1), когато полузащитникът на датчаните Кристиян Ериксен падна на терена и изгуби съзнание. Първата информация за инцидента бе, че е получил сърдечен арест. Какво е сърдечен арест? Как се процедира? Колко време имат медицинските екипи за реакция? Ето на такива въпроси отговоря пред Dir.bg проф. д-р Пламен Гацов, Председател на Работната група по сърдечна недостатъчност към Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ).

 

Кошмар на терена на Евро 2020: Кристиан Ериксен припадна, но се върна в съзнание

– Проф. Гацов, по време на мач от европейското първенство по футбол станахме свидетели на нещо страшно. Това е точната дума, след като халфът на Дания Кристиян Ериксен се свлече на тревата като подкосен. Бързата намеса на медицинските екипи го върна към живот. След това инцидентът бе обяснен като сърдечен арест. Какво е сърдечен арест?
– Най-точно може да се опише и да се коментира какво се е случило, ако човек е бил там, на място. Все пак искам да направя това уточнение. Аз мога да обясня какви са най-честите причини, за да се стигне до такъв сърдечен арест при спортисти. Сърдечният арест е внезапна сърдечна смърт, образно казано, която е обратима.

Ериксен с първо изявление: Добре съм, благодаря на всички

– Какво може да предизвика такава ситуация с един здрав организъм като този на Ериксен?
– Когато говорим за такава ситуация, трябва да кажем, че говорим за нездрави хора, които носят болестта в себе си, но без да има проява. Най-честата причина за такъв сърдечен арест, при които имаме загубата на съзнание, е заболяване, за което спортистите не знаят. Заболяването често е хипертрофична кардиомиопатия. Тя, сама по себе си, носи риск от тежко ритъмно нарушение, камерно мъждене или камера тахикардия, която води до спиране на помпената дейност на сърцето. Ако в рамките на няколко минути това състояние не бъде обърнато със съответните медицински мерки, най-вече електрошок, ако има на разположение дефибрилатор, или със сърдечен масаж, човекът загива.

 

– Ериксен е класен футболист, играе в италианския Интер, където медицинските прегледи са абсолютно регулярни и на най-високо ниво. Как да си обясним, че досега не е забелязано нещо със сърдечната му дейност?
– Има практика да се правят много прецизни ехокардиографии при елитните спортисти. При едно прецизна ехокардиокграфия такъв проблем може да се констатира, тази кардиопатия, за която споменах. Има обаче и други заболявания, каквото е, например, аритмогенната дисплазия на дясната камера, която в началните си етапи може да не се открие с ехокардиография, а само с ядрено-магнитен резонанс. Тези хора получават по време на физическо натоварване злокачествени камерни тахикардии, включително камерно мъждене и могат да загинат по време на един такъв епизод. Такива състояния може и да не се открият ехографски при стандартните изследвания, които се правят. Друго такова състояние е синдромът на Бругада. То е вродено състояние със спирането на сърцето поради тежка камерна аритмия по време на покой, а не по време на физическо натоварване. Различните състояния при различни ситуации могат да предизвикат такива тежки ритъмни нарушения. Ако няма съвременна намеса медицинска в един такъв тежък епизод, нещата завършват със смърт.

Докторът на Ериксен в Интер: Не е имало и минимален повод да се притесняваме

– Колко време има за реакция в една такава ситуация?
– Колкото по-бързо се реагира, толкова по-добре. Хубавото в случая с Кристенсен е това, че инцидентът става на стадион, където има първо лекарски екип, второ реанимационен екип. При такава ситуация се действа по алгоритъм. Първо се проверява дали има сърдечна дейност по големите артерии в човешкото тяло. Ако не се установи пулс на големите артерии, се преминава към електрошок, за да се възстанови сърдечната дейност. Мозъкът на човек може да издържи без кислород не повече от три-четири минути. След това вече настъпват увреди. В случая имаме място, където има лекарски екип, който може реагира, и време за професионална реакция.

 

– Лекарите първо направиха сърдечен масаж с ръце, а след това, след като пристигнаха парамедиците с електрошок, използваха и дефибрилатор…
– Целта на сърдечния масаж е да се поддържа някакво ниво на налягане на кръвта, която да стига до мозъка. Това е времето, докато се подготви дефибрилатора. Електрошокът вече възстановява сърдечната дейност.

Бащата на Ериксен успокои всички: Вън от опасност е

– Колко време може да продължи един сърдечен масаж?
– 5,10,15 до 30 минути може да поддържаме някакво налягане, ако наблизо няма възможност дефибрилация. Слава Богу, на повечето големи публични места като стадиони, летища, молове, където хората се струпват, включително в самолетите, вече има на т.н. външни дефибрилатори, които стоят на съответните места и служат за спасяване живота. Сърдечният масаж се използва, за да се поддържа някакво налягане, което държи човека в състояние да не получи мозъчна смърт и да не започнат да умират мозъчните клетки. Сърдечният масаж може да продължи сравнително дълго, но не е окончателно решение и не може само по себе да бъде решение на ситуацията.

 

– След такъв инцидент би ли могъл спортист на такова високо ниво да продължи кариерата?
– Не. След такъв сърдечен срив обикновено при по-внимателни изследвания често се откриват по-дискретни нарушения. Обикновено спортистите, които претърпят подобно нещо, прекратяват своята кариера, за да не излагат на риск живота си. При спортисти на високо ниво, визирам съвременните футболисти, натоварванията са много големи, а това не е добре за човек с сърдечен проблем.