Радев след дебата за изборния кодекс: Кабинетът бяга от диалог!

0
radev21
Източник : БГНЕС
Държавният глава Румен Радев категоричен – управляващите избягаха от диалог за изборния процес. В срещата, организирана от президента, участваха представители на изпълнителната и законодателната власт. Те трябваше да обсъдят темата за проблемите в изборния процес, машинното гласуване и изборните манипулации.

„Управляващите претендират за диалог между институциите, а на практика избягаха от него и то по един жизнено важен за цялото ни общество въпрос – усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до едни честни, справедливи и прозрачни избори. Не се явиха представителите на Народното събрание, Министерски съвет, на ниво вицепремиер, парламентарно представените партии от управляващата коалиция“, заяви държавният глава след разговорите.

На срещата на държавния глава с представители на Централната избирателна комисия и анализатори през декември като основни проблеми бяха откроени високият процент на недействителни и сгрешени бюлетини, а също и разминаванията в избирателните списъци и корпоративния вот. Президентът Радев настоява и за въвеждането на 100% на машинното гласуване. На председателски съвет, всички парламентарно представени сили постигнаха консенсус за изработването на нов Изборен кодекс.

“В закона за държавния бюджет за 2020 г. няма позиция за заделени средства за машинно гласуване. Тук беше място на Министерски съвет да кажа ясно своят ангажимент, какво смятат да правят. Ще наемаме ли, ще купуваме ли? Рационално е да се закупят машини, защото излизат по-евтино. Ако ще минаваме към други технически устройства, трябва време. Да не се окаже като на предните избори – машинно гласуване, но няма време за процедури. Това са моите мотиви.“, посочи още Радев.

ГЕРБ от своя страна заявиха – тези въпроси трябва да се решават в парламента. Те бяха категорични, че са започнали търсенето на диалог още след местните избори.

Съвсем ясно и категорично заявихме тази наша позиция. Препотвърдихме я преди края на предишната сесия, че в началото на тази година ще отправим предложение към политическите сили как може да бъде създадена работна група, която да постигне възможния консенсус по тези правила“, заяви пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.

Проблемите на изборния ни процес са известни, но не се решават, защото тази тема се отваря винаги в навечерието на съответния избор. Това ни натоварва с очаквания, а се изискват рационални решения. Времето е сега да се говори във всички форуми. Това каза по-рано зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков, съобщава novini.bg.

Въпросите, които трябва да бъдат решени, идентифицираме основно като качествено изпълнение на закона. С последните изменения от август е предвидено, че следващите избори трябва да се проведат с машинно гласуване. За да не се окаже отново, че е невъзможно, трябва ясно да се идентифицират какви са отговорностите на ЦИК и Министерски съвет в това мероприятие, за да не се случи като на Евро изборите – ЦИК да пише писма, да не е ясно кой за какво отговаря и в крайна сметка машинното гласуване да бъде силно ограничено. Чрез закон трябва да се регламентира коя институция за какво отговаря във връзка с машинното гласуване, заяви Зарков.

- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук