Радев гневен: Отмяната на честванията на Шипка е манипулация! Как така в София било безопасно, а на върха не?

0
12
rumen radev shipka otmianata 1461
Снимка : Трафик нюз.

Президентът Румен Радев поздрави българите по случай националния празник 3 март.

В град Шипка, където беше отслужен благодарствен молебен в храма „Рождество Христово“, държавният глава определи отмяната на официалните чествания на Шипка като „манипулация“.

Президентът благодари на хилядите, които изкачиха върха, че отново са на Шипка.

„Тук, на този връх, „покрит с бели кости и с кървав мъх“, се решава изходът от войната. Съдбата го поверява в ръцете на няколко хиляди български опълченци и войниците от Брянския и Орловския полк. Техният героизъм ще пречупи морално поробителя и ще отвори пътя към Освобождението. Каква ли щеше да бъде съдбата на България днес, ако онези велики българи се бяха поддали на „вируса“ на манипулацията, на „вируса“ на страха, на „вируса“ на примирението, на „вируса“ на слабоволието? Но те устояха и не се поддадоха, както всички вас, за които дългът към паметта е свят и неотменим“, посочи в словоот си държавният глава.

Той напомни, че преди 142 години България възкръсва след петвековното османско иго.

„Под знамената на руската армия се сражаваха хиляди воини от много народи на необятната империя. За много от тях нашата земя се оказа последен дом. Дълбок поклон пред паметта на всички, които положиха костите си за България. 142 години българската държава устоя на историческите ветрове и съхрани своя суверенитет. Но той не е даденост. Суверенитетът изисква осъзнаване на националния интерес и воля да бъде отстояван. От нас зависи днес да го опазим, да го пазим и в бъдните години“, отбеляза Радев.

„През годините много политици пренебрегваха и оспорваха Трети март. Правят го и днес. Много манипулатори се опитваха да изопачават историята за политическа употреба. Те нападаха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя някога щурмуваха Шипка. Но и едните, и другите претърпяха поражение. Защото хиляди достойни българи като вас днес отстояваха историческата памет с разум и със сърцата си. Със смиреното си присъствие на този връх. Тези хора аз наричам „опълченците на историческата памет“ и това сте всички вие, скъпи сънародници. Към вас е моята благодарност“, заключи президентът.


- Реклама -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук