Home Култура Путин говори за суверинитет и свобода по време на арести и...

Путин говори за суверинитет и свобода по време на арести и бой на протестиращи!

0
8
0000346365 article31
Източник : Нюз.бг

Русия няма да допусне повече грешки и няма да позволи да бъде отслабен нейният суверенитет. Това заяви президентът Владимир Путин по време на речта си във Велики Новгород по случай 1160-годишнината от създаването на руската държавност. Телевизионният канал „Россия 24“ излъчи речта.

Путин заяви: „За 1160 години ние твърдо разбрахме, че за Русия е фатално да отслаби суверенитета си дори временно, да се откаже от националните си интереси“ и подчерта, че в такива моменти самото съществуване на Русия е било застрашено!

Никога повече няма да допуснем такива грешки, заканва се Путин и обещава: Няма да се поддадем на шантаж и сплашване и никога няма да предадем суверенитета си, а като го укрепим, ще развиваме страната си, продължи Путин с обосновката си и на днешното решение за обявяване на частична мобилизация.

Президентът заяви, че суверенитетът е „гаранция за свободата на всеки“ и че руският гражданин не може да се чувства „истински свободен“, ако страната му не е свободна.

Снимка 588484

Източник: EPA/БГНЕС

Отговорното и силно правителство в нашата държава служи и ще служи само на народа на Русия. А неговата подкрепа по ключови въпроси от вътрешния и външния дневен ред е гаранция за успешното и сигурно развитие на страната ни като един от центровете на зараждащия се сега по-справедлив многополюсен свят„, заключи той.

Речта си Путин направи в Велики Новгород, Северозападна Русия, по време на провеждащи се митинги срещу мобилизацията в 15 руски града. Руската редакция на BBC съобщава за повече от 117 души задържани.

084a0000 0a00 0242 af24 08d9f842167b w1080 h608 s1
Снимка : Свободна Европа.

Проектът за правата на човека ОВД-инфо съобщава, че най-голям брой задържани има в Екатеринбург – 30 души. В Красноярск – 16 души, в Перм и Уфа – по 14, а в Иркутск – 7.

В Москва и Санкт Петербург също се провеждат протестни акции. На всеки задържан се падат по трима или четирима полицаи за борба с безредиците. По последна информация площад „Арбат“ и „Пушкин“ са отцепени.

61145445 4031
Снимка : DW.

По-късно проектът за правата на човека ОВД-инфо актуализира данните си за арестуваните – в руски градове са задържани общо около 370 протестиращи. От тях: 96 в Санкт Петербург, 89 в Москва и 45 в Екатеринбург. Проектът води и списък с имената на задържаните към момента, който актуализира.

Според ОВД-инфо полицията използва сила при задържането им. Митингите продължават, което означава, че броят на задържаните също ще продължи да расте.

По-рано днес прокуратурата в Москва заплаши с наказателна отговорност за участие в улични митинги срещу мобилизацията.

Снимка 588482

                                                                                             Източник: EPA/БГНЕС