Облаците над Путин се сгъстяват!  Китай се обяви против войната и призова за „прекратяване на огъня“!

0
72
si putin1

 Китай призова за „прекратяване на огъня“

Пекин призова за „прекратяване на огъня“ в Украйна „посредством диалог“, след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация, съобщи Франс прес.

„Суверенитетът и териториалната цялост на всички държави трябва бъдат спазвани, целите и принципите на Устава на ООН трябва да се следват, легитимните притеснения за сигурността на всички страни трябва да бъдат взимани под внимание и всички подходящи усилия за мирно решаване на кризите трябва да се подкрепят“, каза на пресконференция Ван Вънбин, говорител на китайското министерство на външните работи.

„Призоваваме страните в конфликта към прекратяване на огъня чрез диалог и консултации, както и да намерят решение, което урежда всички легитимни притеснения за сигурността на страните възможно най-скоро“, заяви Ван. Той добави, че „Китай призовава всички страни в конфликта да изгладят различията си по правилния начин – чрез диалог и консултации, и е готов да работи с международната общност, за да продължи да упражнява конструктивната си роля за деескалация на ситуацията“.

 

Снимка: БТА/AP

 

 Генералният секретар на НАТО разкритикува „опасната ядрена риторика“ на Путин

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разкритикува руския президент Владимир Путин, който заяви днес, че е готов да използва срещу Запада всички средства в своя арсенал.

„Това е опасна ядрена риторика“, заяви Столтенберг в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. В същото време той отбеляза, че това „не е нещо ново, (Путин) вече го е правил многократно“. „Ще запазим спокойствие и ще продължим да подкрепяме Украйна“, обеща генералният секретар на НАТО.

В интервю за Ройтерс Столтенберг каза, че първата мобилизация на Русия след Втората световна война не е изненада, но ще доведе до ескалация на конфликта, започнал с руското нашествие на 24 февруари.

Според генералния секретар на НАТО действията на руския президент показват „че войната не върви според плановете му“. Ясно е, че Путин е направил „голяма грешка в сметките“, добави Столтенберг.

Руският президент свика 300 000 резервисти да се бият в Украйна и подкрепи план за анексиране на части от страната, като намекна пред Запада, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити Русия.

„Ще се погрижим в Москва да разбират правилно как точно ще реагираме. Разбира се, зависи от това каква е ситуацията и какви оръжия може да използват. Най-важното е да предотвратим това да се случи и това е причината, поради която бяхме толкова ясни в комуникацията си с Русия що се отнася до безпрецедентните последици“, подчерта генералният секретар на НАТО, визирайки евентуално използване на ядрени оръжия от страна на Русия.