Путин настъпи руската и международната мотики! Западният свят увеличава оръжията за Украйна, а в Русия назряват бунтове!

0
53
1653737682 clipboard031
Източник : Блиц.

Речта на руския президент Владимир Путин притеснително изостря напрежението, а отправените от него заплахи трябва да бъдат приети сериозно, заяви пред „Скай нюз“ парламентарният заместник държавен секретар в британското външно министерство Джилиън Кийгън, цитирана от Ройтерс.

„Несъмнено това е нещо, на което трябва да погледнем много сериозно, знаете ли, ние не владеем положението – не съм много сигурна дали и той го владее. Очевидно това е изостряне на напрежението„, каза Кийгън. „Това е зловеща, сериозна заплаха, но е такава, която е отправяна и преди„, заяви тя в друго интервю, този път за Би Би Си.

Путин нареди първата от Втората световна война мобилизация в Русия и предупреди Запада, че ако продължи с това, което той нарича „ядрен шантаж„, Москва ще отговори с мощта на целия си огромен арсенал. Руският президент повтори вече обявената си цел да „освободи“ промишления център на Украйна Донбас и добави, че повечето хора в региона не искат да се връщат под това, което той нарече „игото“ на Украйна.

„В по-общ план обръщението на Путин несъмнено беше нещо повече от просто изричане на лъжи от негова страна, това беше пренаписване на историята„, заяви Кийгън.

Ето и още първи реакции на обръщението на Путин.

Бен Уолъс, министър на отбраната на Великобритания: 

Министърът на отбраната Бен Уолъс заяви, че действията на Владимир Путин от тази сутрин са признание, че планът му в Украйна се проваля. В направено изявление той добавя: „Той и неговият министър на отбраната изпратиха на смърт десетки хиляди свои граждани, зле екипирани и лошо ръководени. Никаква пропаганда не може да скрие факта, че Украйна печели тази война, международната общност е единна, а Русия се превръща в световен парий“.

Роберт Хабек, вицеканцлер на Германия:

Хабек заяви, че това е „още една лоша и погрешна стъпка от страна на Русия, която, разбира се, ще обсъдим и ще се консултираме на политическо ниво за това как да реагираме“.

Петър Фиала, премиер на Чехия:

„Частичната мобилизация, обявена от Путин, е опит да продължи да ескалира войната, която Русия започна срещу Украйна, и това е поредното доказателство, че Русия е единственият агресор. Необходимо е да се помогне на Украйна и в наш собствен интерес е да продължим да правим това.“

Световните медии реагираха светкавично на телевизионното обръщение на руския президент Владимир Путин, предавайки новината за частичната мобилизация и основни моменти от речта му.

Кореспондентът на Би Би Си информира, че руският президент обяви „частична мобилизация“ в Русия „за защита на родината, нейния суверенитет и териториална цялост, сигурността на нашия народ“.

Путин каза, че това се отнася „само за гражданите от военния резерв, тези, които са служили в армията“.
Той отправи тази заплаха (към Запада): „Ако териториалната цялост на нашата страна е застрашена, за да защитим Русия и нашия народ, ще използваме всички средства, с които разполагаме. Това не е блъф.“

И още: „Териториалната цялост на нашата родина, нашата независимост и свобода ще бъдат осигурени. Повтарям – с всички средства, с които разполагаме.

„Тези, които се опитват да ни изнудват с ядрени оръжия, трябва да знаят, че преобладаващите ветрове могат да се обърнат в тяхната посока“ е още един цитат от речта му, предаден от Би Би Си.  Само че единствено от Русия досега дрънкаха ядрените си оръжия! И кой и как се е опитвал да ги изнудва не стана ясно!

Със заглавие „Путин разпореди частична мобилизация веднага“ излезе немският Шпигел. В текста се цитират думите му, че „Западът не искаше мир между Украйна и Русия, а по-скоро искаше да унищожи Русия. Русия ще използва всичките си ресурси, за да защити народа си.“

Путин обяви също, че иска да увеличи вътрешното производство на оръжия. За целта той е разпоредил да се увеличат необходимите средства, информира изданието.

Шпигел обръща внимание и на факта, че руският министър на отбраната „назова и нов брой на загиналите руски войници за първи път от месеци. По думите на Шойгу досега в конфликта са загинали 5937 войници. Според украинския колега и международните наблюдатели обаче тази цифра е твърде ниска, добавя медията.

Почти седем месеца след началото на войната срещу Украйна Русия нареди частична мобилизация на собствените си въоръжени сили. Той е взел това решение по предложение на Министерството на отбраната и е подписал указа, каза ръководителят на Кремъл Владимир Путин в телевизионна реч. Частичната мобилизация ще започне тази сряда, предаде Stern. 

Капитан : Информационните агенции предават, че в Русия не са съгласни с мобилизацията и назряват бунтове! А всички самолетни билети до Истанбул и Дубай са изкупени на петорни цени! Еднопосочните билети до Дубай са скочили до 5 000 $, но са изкупени!