Проф. Дайнов : ИТН – хашлаци от крайния квартал, дошли в града да разритат нещата, а не да ги подобрят!

0
77
dain 11
Източник : Фрогнюз

В седмицата имаше положителни моменти. Самият добре структуриран опит да се направи правителство с трети мандат, който за първи път беше тълкуван като споделен мандат между три формации, писането на програма и търсенето на съюзници, беше едно зряло политическо действие, което продължи няколко дни. То обаче се натъкна на онова поведение, което свали това управление – едно много незряло, детинско и поведение от хората на ИТН, които продължиха с поведението на хашлаци от крайния квартал, дошли в града, за да разритат нещата, а не да ги подобрят.

Това каза пред Националното радио политологът проф. Евгений Дайнов.

“Мисля, че трите партии, които останаха от четворната коалиция  в кампанията – ПП, ДБ и БСП, ще правят предизборна кампания не от обичайния тип – „ние ви представляваме, гласувайте за нас“, а ще направят кампания казва – „вижте, ние започнахме да вършим полезни неща, дайте ни възможност да ги продължим“.

„Не мога за момента да си представя каква кампания ще правят ГЕРБ и ДПС. „Възраждане“ и ИТН ще правят кампания от типа – „помогнете ни да влезем в парламента и да ги наритаме тези, които са там“.

“БСП може да посочи вдигането на пенсиите като добро начало, контролът върху цените на електричеството, което може да направи и ПП. ПП може да посочи безпрецедентен ръст на електричеството, всякакви такива социални моменти. ПП може да посочи безпрецедентен ръст на индустриалното производство – най-голям в цяла Европа.

ДБ може да каже същото, добавяйки откачането от руски газ – „откачихме се и не се случи катастрофа“, могат да кажат от партията. Те могат с пълно право да кажат, че в сферата на екологията за шест месеца бяха обявени повече защитени територии, отколкото за предишните 25 години. Всеки има какво да сложи на масата“, посочва още той.

„Ще цитирам философа Марк Оуенс. Според неговите размишления въпросът, който трябва да си зададе избирателят, изглежда така: „Какъв човек бих искал да бъда“.  Нека огледат добре играчите на политически пазар и да си кажат – „ето тези хора ще направят политическата сцена така, че да съм онзи човек, който искам да съм“, съветва проф. Дайнов.

„Разговорът за президента Радев е малко характерен, типичен за България, провал. Само преди една година той изглеждаше като лицето на волята на повечето българи да се престане с безобразията от 90-те години и да се тръгне решително в посока Европа.

Той беше лицето на това нещо. След поредица от невероятни лупинги той изглежда като плашещото лице на възможността България да бъде върната в подчинение на Путин, което е смайващо. Такива неща сме виждали в българската политика, но сякаш бяха останали в миналото“, обясни политологът.

Според него социалната мрежа Фейсбук в България е „отровният двойник на разговора“:

„Разговорът между човеците тече, когато се гледат в лицата. Когато са във Фейсбук, човеците не се гледат в лицата. Това изкривява всички разговори. Разговорите в мрежата са много по-крайни и враждебни, отколкото биха били, ако разговарящите бяха в една и съща стая. Не вярвайте на онова, което четете във Фейсбук, хората не са груби и екстремни“.

„Не трябва да се правят изводи на база социални мрежи“, подчертава той и добави: „Дали ДБ и ПП трябва да се явят заедно на тези избори. Естествено, че трябва да се явят заедно, но те се колебаят, защото четат във Фейсбук, че и от страните на двете партии има някакви страшни крясъци против обединението. Първо, това са хора, които, ако ги питаш извън Фейсбук, могат да ти кажат нещо съвсем различно. Второ, хората, които по принцип са деструктивни, са много малък процент“.