Примката се затяга! Дания ще достави на Украйна обещаните 19 изтребителя F-16!

0
152
Italian Air Force training exercise Falcon Strike 2022
Източник : БГНЕС

Копенхаген ще даде на Украйна всичките договорени 19 изтребители F-16 и те трябва да бъдат в Украйна това лято, заяви датският посланик в Украйна Оле Егберг Микелсен.

В интервю за „Ние сме Украйна“ дипломатът беше попитан дали Украйна трябва да се притеснява от неотдавнашната новина, че Дания е продала 24 изтребителя от този тип на Аржентина.

„Не се притеснявайте, със сигурност ще има самолети за Украйна. Това е целият ни флот от F-16, който сега се извежда от експлоатация, защото получаваме ново поколение самолети F-35„, каза Микелсен.

По думите му част от изтребителите ще бъдат доставени на Аржентина, но Украйна ще получи договорения брой. „Няма за какво да се притесняваме. F-16 ще бъдат доставени, както е обещано“, подчерта той.

Миналото лято министър-председателят на страната Мете Фредериксен обяви, че ще предаде 19 американски изтребителя F-16 на украинската армия.

По-рано тази година датското министерство на отбраната заяви, че първите шест изтребителя ще бъдат доставени не по-рано от второто тримесечие на 2024 г.

Страната е отпуснала 28,5 милиона долара за закупуване на оръжия с цел прехвърлянето им на украинската армия

Неотдавна стана известно, че Дания е подписала споразумение за продажба на 24 от своите изтребители F-16 на Аржентина. В замяна те ще получат нови F-35.


ADS